Linkuri accesibilitate

Procurorul din dosarul Dodon: „Se aplică arestul la domiciliu, dar nu așa cum e scris în lege”


Igor Dodon este acuzat de corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării unui partid politic de către o organizație criminală
Igor Dodon este acuzat de corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării unui partid politic de către o organizație criminală

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a prelungit cu încă 30 de zile arestul la domiciliu a fostului președinte Igor Dodon, dar a respins demersul procurorilor care au cerut magistraților să-i interzică expres fostului președinte să se expună pe rețelele de socializare și prin intermediul altor mijloace de comunicare.

„Vom contesta în mod cert și sigur”, a declarat Europei Libere procurorul Petru Iarmaliuc, adăugând că au fost prezentate probe „pertinente și concludente” care indicau că unii martori au fost intimidați.

„Avem o aplicare necorespunzătoare a legii. Se aplică arestul la domiciliu, dar nu așa cum e scris în lege. Eu nu am explicații, chiar nu am explicații”, s-a arătat indignat Iarmaliuc.

Judecătorii au menținut restricțiile anterioare, adică Igor Dodon nu are dreptul să părăsească locuința, să comunice cu persoanele vizate în ancheta penală și să nu săvârșească „acțiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în procesul penal”.

Ultima restricție nu se regăsește în articolul privind arestarea la domiciliu din Codul de Procedură Penală, ci în cel privind liberarea provizorie sub control judiciar.

„Este inacceptabil ca, prin măsura de arest la domiciliu, instanța să aplice restricții de la o altă măsură”, a comentat procurorul de caz, Petru Iarmaliuc.

Fostul președinte, Igor Dodon, care face declarații politice de fiecare dată când se prezintă în instanță, dă aprecieri anchetei sale pe rețelele de socializare și oferă interviuri de acasă, aflându-se în arest la domiciliu, a declarat miercuri, 20 iulie, că solicitarea procurorilor ar fi o încercare a guvernării de a-l reduce la tăcere.

„I-au deranjat foarte mult interviurile pe care le-am dat în ultimele săptămâni. Nu are nicio logică încercarea de a-mi interzice să comunic cu presa. O deranjează pe Maia Sandu că Dodon vorbește, dar eu o să vorbesc, o să critic și o să-mi expun poziția, indiferent de încercările de a-mi închide gura”, a spus Igor Dodon.

Potrivit lui Petru Iarmaliuc, Igor Dodon trebuie să notifice organele de anchetă sau instanța atunci când primește în vizită jurnaliști din țară sau de peste hotare. Procurorul mai spune că instanța este obligată să vegheze din oficiu dacă se încalcă măsura preventivă de arest la domiciliu, pentru că înlocuirea acesteia se poate face atât la demersul procurorilor, cât și al magistraților.

Igor Dodon este acuzat de corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării unui partid politic de către o organizație criminală, în dosarul numit generic „kuliok”. Asta după ce în spațiul public au apărut imagini în care liderul socialist primea o pungă neagră de la oligarhul Vlad Plahotniuc. Fostul președinte spune că e un dosar politic.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG