Linkuri accesibilitate

Procurorul general a fost trimis în arest la domiciliu, dar patimile politice continuă


Ex-președintele Igor Dodon, în urma cu doi ani, când îl numea procuror general pe Alexandru Stoianoglo. Chișinău, 29 noiembrie 2019
Ex-președintele Igor Dodon, în urma cu doi ani, când îl numea procuror general pe Alexandru Stoianoglo. Chișinău, 29 noiembrie 2019

Mandat de arest la domiciliu pe 30 de zile pentru procurorul general suspendat din funcție, Alexandru Stoianoglo, pe care noua putere îl consideră o piedică în lupta anticorupție. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău în urma unei zile de confruntări între procurorii care îl acuză pe fostul lor șef de corupere pasivă și alte infracțiuni și avocații care spun că procesul ar fi motivat politic. Motivat politic sau nu, politicienii au lăsat și azi o amprentă groasă pe acest dosar. Președinta Maia Sandu despre care Stoianoglo afirmă că s-ar afla în spatele a ceea ce i se întâmplă a cerut de dimineață pe Facebook procurorilor „să informeze societatea plenar și la timp” despre tot ce fac în acest caz „de interes major”, șefa statului afirmând că abuzurile sunt „inadmisibile”. Un grup de deputați comuniști și socialiști, pe de altă parte, a depus în instanță o cerere de eliberare pe cauțiune a lui Stoianoglo, spunând că împotriva acestuia s-ar comite o ilegalitate.

Pe caracterul politic al cazului a insistat, la rândul lui, liderul socialiștilor, Igor Dodon. Revenit dintr-o călătorie la Moscova, el a convocat imediat o conferință de presă, în care și-a îndemnat susținătorii să iasă la un protest duminică în apărarea procurorului și a acuzat-o pe Maia Sandu de implicare:

„Am văzut astăzi când veneam pe drum că unii analiști de dreapta încearcă s-o spele pe Maia Sandu că nu are nimic cu asta. Voi credeți în aceste povești? Voi credeți că e lupta clanurilor? Credeți că Viorel Morari a făcut singur toate aberațiile acestea? Nu făcea nimeni nimic dacă nu era dată comanda direct de Maia Sandu”.

Ideea că arestarea procurorului ar face parte dintr-un „război al clanurilor” din procuratură, cu Viorel Morari de-o parte și Alexandru Stoianoglo de cealaltă, îi aparține fostului premier Ion Sturza, care spune că guvernarea ar fi fost ea însăși luată prin surprindere, de aceea ar trebui în mod clar să se desolidarizeze. Un punct de vedere similar a susținut, însă, și fostul premier al guvernării socialiste, Ion Chicu, care a vorbit azi, într-un mesaj pe Facebook, despre „eroarea” șefei statului, de a se lăsa atrasă în războiul „unei mâini de criminali” care l-ar fi sechestrat pe procurorul Stoianoglo.

Ceea ce a spus Maia Sandu într-un comunicat, încă azi dimineață, e că ar avea câteva cereri către procuratură: în primul rând, să-și motiveze acțiunile și apoi să respecte cu strictețe legea. „Cazul e de interes major… Tăinuirea oricăror informații și comiterea oricăror abuzuri este inadmisibilă”, a mai spus ea.

Explicând, pe de altă parte, nevoia solicitării celor 30 de zile de arest pe numele lui Stoianoglo, procurorul desemnat zilele trecute de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru acest caz, Victor Furtună, a invocat, din sediul judecătoriei ce i-a examinat cererea, pericolul influențării, din libertate, a anchetei de către Stoianoglo, dar și nevoia protecției sale de presiuni din partea a ceea ce a numit „gruparea lui Platon” căreia Stoianoglo i-ar fi oferit protecția, a mai spus el.

După o ședință în care avocații lui Stoianoglo au încercat, fără succes, să strămute cauza la o altă instanță, Judecătoria Chișinău nu i-a dat satisfacție decât parțială lui Furtună, iar Stoianoglo a primit, urmare a unei decizii pronunțate în orele serii, 30 de zile de arest la domiciliu, nu în izolator așa cum a cerut acuzatorul.

Criticile pe care le adună, pe de altă parte, guvernarea din partea societății civile pentru această reținere se bazează pe ideea că un procuror general nu poate fi arestat doar timp în câteva ore și fără consimțământul Consiliului Superior al Procurorilor. Alți observatori pun la îndoială în general nevoia reținerii.

Victor Munteanu, director de programe de drept la Fundația Soros Moldova, a legat însă subiectul de Rusia: Stoianoglo ar fi ajuns procuror în Moldova exclusiv pentru a-l proteja pe Platon, care, la rândul lui, ar fi ajutat rușii să-și spele banii prin sistemul bancar moldovenesc, prin urmare dacă Stoianoglo nu va fi lăsat în pace, R. Moldova nu va primi gaze de la Gazprom, a mai sugerat, printre altele, Victor Munteanu.

Între timp, un vicepremier din guvernul Gavrilița, Andrei Spînu, care călătorește zilele acestea în Rusia, la un forum pe gaze, nu a anunțat vreun rezultat al tratativelor pe care a spus, înainte de plecare, că le va avea cu furnizorul rus. Un comunicat al guvernului pe marginea vizitei unui alt viceprim-ministru moldovean, Vladislav Kulminski, la Moscova a pomenit doar în treacăt chestiunea, arătând că „părțile au constatat și importanța intensificării negocierilor în vederea încheierii contractului de procurare a gazelor naturale.”

În afară de socialiști, pe de altă parte, poziții clare de apărare a procurorului general au avut și alte formațiuni politice, în principal de stânga, cum e Congresul Civic al lui Mark Tkaciuk sau Partidul Nostru al lui Renato Usatîi. În conferința sa de astăzi, Igor Dodon a formulat, pe de altă parte, mai multe reproșuri la adresa diplomaților occidentali de la Chișinău: „Acquis comunitar, dlor ambasadori, spuneați voi, standarde europene, Acord de Asociere cu UE – cui trebuie toate aceste lozinci? Unde sunteți voi acum? Măcar un cuvânt spuneți!”

XS
SM
MD
LG