Linkuri accesibilitate

Procurorul General acuză partidele și politicienii că ar atenta la independența procurorilor


Procurorul General Alexandru Stoianoglo (foto arhivă, ianuarie 2020)

Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor, Asociația Procurorilor și Asociația Veteranilor Procuraturii Republicii Moldova au lansat un apel public către politicieni și instituții internaționale, acuzând faptul că ar fi ținta „tentativelor tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească”.

Într-o conferință de presă, marți, 5 ianuarie, la care au participat mai mulți reprezentanți ai procurorilor, procurorul general Alexandru Stoianoglo, a dat citire acestui apel în care se mai susțite că s-ar fi întețit atacurile din partea anumitor „forțe declarate proeuropene sănătoase, care acum, în loc să încurajeze eforturile procurorilor, s-au dedat atacurilor inadmisibile, care nu fac decât să isterizeze societatea, să demoralizeze și să dezbine efectivul de procurori ”.

Stoianoglo nu a precizat la care partide anume sau politicieni se referă, a ținut chiar să precizeze că „în niciun caz nu aș vrea ca acest apel să fie perceput a fi un act de confruntare cu noul președinte ales”. Cu toate acestea, în textul apelului se vorbește despre faptul că „ultima campanie electorală a făcut din procuratură un regretabil subiect de polemici din partea actorilor politici, lansate doar pentru a distrage atenția de la propriile lor neajunsuri și alte probleme de bază, grave, cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul economic, social, politic etc”.

Într-un interviu acordat Europei Libere la începutul lunii decembrie, pe atunci președinta aleasă Maia Sandu critica, între altele, activitatea procurorilor, argumentând că: „Noi plătim procurorii nu doar pentru ca să nu ne abuzeze drepturile, noi plătim procurorii ca să prevină furtul banilor publici, pentru ca să sancționeze abuzurile și ilegalitățile care deja s-au comis și pentru ca să contribuie la reîntoarcerea acestor bani care au fost furați din bugetul de stat, banii care sunt banii comuni ai cetățenilor. Și aici eu nu am auzit lucruri convingătoare din partea procurorului general, dar nu vreau să elaborez prea mult acum, înainte să intru în funcție și să pot să am o discuție foarte serioasă pe aceste probleme.”

Consiliera prezidențială pentru domeniu justiției Olesea Stamate a spus marți Europei Libere că președinția se abține în a comenta declarațiile făcute de procurorul general și celelalte organizații semnatare ale apelului.

Iar liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, succesorul Maiei Sandu la conducerea formațiunii, a afirmat că Stoianoglo ar face bine să spună și nume concrete atunci când vorbește despre cei care ar atenta la independența procurorilor. „Nu mai suntem în perioada Plahotniuc, nu mai suntem în perioada lui Dodon, ar fi bine ca și procurorii să prindă mai mult curaj”, a declarat Grosu. Pentru a evita criticile, mai spune liderul PAS în interviul cu Europa Liberă, procurorii data viitoare trebuie să vină să ofere detalii concrete despre progresele în dosarele de rezonanță, precum frauda bancară, deportarea profesorilor turci sau concesionarea aeroportului.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG