Linkuri accesibilitate

Procurorul general al SUA acuză Hollywood și mari companii de tehnologie că ar colabora cu guvernul Chinei


 William Barr
William Barr

Procurorul general al SUA, William Barr, a acuzat industria de film de la Hollywood și marile firme de tehnologie - companii precum Google, Microsoft, Yahoo și Apple - de colaborare cu guvernul Chinei, transmit Reuters și BBC.

Disney și alte case de producție au fost criticate pentru că au acceptat să cenzureze mai multe filme, iar companiilor din domeniul tehnologiei li s-a reproșat că au fost „prea dornice” să colaboreze cu autoritățile de la Beijing, „pentru a mulțumi Partidul Comunist chinez” pentru a-și putea derula afacerile în China.

„Și-au permis să devină pioni de influență chineză”, a spus William Barr, într-un discurs rostit la Muzeul prezidențial Gerald Ford din Michigan.

„Suspectez că Walt Disney ar fi dezamăgit să vadă cum compania pe care a înfiinţat-o colaborează cu dictaturile din zilele noastre”, a spus Barr.

Procurorul general american a explicat că firmele din SUA sunt foarte dispuse să ia o serie de măsuri pentru a li se permite accesul pe piaţa chineză și le-a acuzat că, prin colaborarea cu China, pun în pericol lumea liberă care le-a adus prosperitate.

Barr a dat exemplul telefoanelor vândute de Apple în China, despre care spune că nu sunt protejate de intervenția autorităților. Companiile din sectorul tehnologiei informaționale utilizează „standarde duble”, a subliniat procurorul general american.

Declarațiile reprezintă cel mai recent atac al administrației Donald Trump la adresa Chinei, în perspectiva scrutinului prezidențial din noiembrie şi în contextul tensiunilor cu Beijingul din cauza relațiilor comerciale, gestionării coronavirusului, crizei din Hong Kong şi activităților militare din Marea Chinei de Sud.

Ambasada Chinei la Washington şi companiile americane criticate nu au reacționat deocamdată.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG