Linkuri accesibilitate

Procurorul general, lipsit de paza de stat, în timp ce președinta CC o primește


Procurorul general Alexandru Stoianoglo. 20 ianuarie 2020
Procurorul general Alexandru Stoianoglo. 20 ianuarie 2020

Președinția R. Moldova a anunțat zilele trecute că președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, are începând din 16 aprilie pază de stat. Manole a explicat că a primit amenințări, inclusiv pe rețele, și se teme. Și mai nou, joi, tot președinția a anunțat că nu mai are pază de stat procurorul general Alexandru Stoianoglo, dar de data aceasta nimeni nu a mai explicat motivul.

Procurorul general lipsit de paza de stat, în timp ce președinta CC o primește
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct

Un responsabil de la președinție, Andrei Spânu, secretar general al administrației instituției, spune că pericolele la adresa procurorului general au dispărut, fapt pe care l-ar fi constat instituții împuternicite cu astfel de analize, prin urmare s-a luat decizia de a-i retrage paza.

„Noi am solicitat informații de la instituțiile abilitate referitor la riscurile la care este supus dl procuror general și am fost informat că nu există niciun risc, din acest motiv s-a decis retragerea pazei de stat, dar dl procuror general, ținând cont că are dreptul să solicite pază de stat, dacă sunt noi circumstanțe referitoare la securitatea dumnealui, poate face un demers suplimentar, care va fi analizat conform legii”, a spus Spânu.

Procurorul general, care a semnalat vara trecută public că ar primi amenințări în legătură cu activitatea profesională, nu a comentat totuși nici atunci, nici acum situația. Decizia a stârnit, pe de altă parte, nemulțumirea lui Igor Dodon - mai ales în condițiile în care el este cel care, fiind încă președinte, i-a oferit în urmă cu mai mult de jumătate de an pază procurorului.

„Cred că e din cauza că refuză să realizeze agenda politică a Maiei Sandu”, s-a dat cu părerea acum liderul socialist.

„Nu cred că putem comenta o declarație a unei persoane care, credem noi, nu posedă toată informația”, a replicat, pe de altă parte, Andrei Spânu.

Decizii ca cele de acum sunt luate de Serviciul Protecție și Pază de Stat, structură din subordinea președinției, dar în baza unor date de la alte instituții cum e bunăoară SIS. Faptul că lipsirea de protecție a procurorului, în raport cu care Maia Sandu a avut suficiente referințe critice, a coincis în timp cu oferirea pazei pentru președinta Curții Constituționale a fost comentat de același Dodon ca fiind o „recompensă” a Maiei Sandu pentru Domnica Manole, urmare a deciziei de săptămâna trecută, când Curtea a constatat întrunirea condițiilor pentru dizolvarea parlamentului.

Însăși Manole, a explicat, pe de altă parte, într-un prim interviu de când e șefă de instanță, că, de fapt, în zilele de după acea hotărâre s-a simțit filată și amenințată, fapt ce a determinat-o să solicite protecție.

O explicație similară îi aparține și șefului administrației prezidențiale, Andrei Spânu:

„Instituția prezidențială a primit un demers din partea secretariatului CC, în care s-a făcut referință la mai multe situații de risc pentru președintele CC, și în baza acestor date s-a dispus oferirea pazei de stat pentru dna Manole. Serviciul monitorizează acest caz și dacă aceste pericole vor dispărea, vom dispune retragerea pazei de stat.”

Disputa are loc într-un moment în care socialiștii, care spun că nu recunosc decizia declanșatoare de alegeri a Curții, se pregătesc să condamne printr-o declarație în parlament votul a trei din cinci magistrați care au susținut-o, inclusiv Domnica Manole.

Maia Sandu, pe de altă parte, vrea să dizolve în baza aceleiași decizii parlamentul, fiind gata să facă acest lucru imediat ce starea de urgență va expira sau va fi invalidată de instanța constituțională, care a primit o sesizare în acest sens de la partidul președintei.

XS
SM
MD
LG