Linkuri accesibilitate

Procurorul general vorbește despre nereguli depistate în dosarele privind finanțarea PSRM


Procurorul general Alexandru Stoianoglo
Procurorul general Alexandru Stoianoglo

Procurorul General Alexandru Stoianoglo a declarat luni, 20 ianuarie, că s-a făcut „contrar prevederilor” conexarea în decembrie 2019 două dosare privind finanțarea Partidului Socialiștilor. Mai mult, el susține că această conexare s-a făcut ca urmare a „presiunilor politice majore făcute prin media” în noiembrie-decembrie 2019.

Procurorii anticorupție au conexat ancheta penală începută în noiembrie 2019 privind finanțarea Partidului Socialiștilor cu bani din străinătate și o anchetă mai veche, din 2016, privind spălarea de bani prin compania „Exclusiv Media” a deputatului socialist Corneliu Furculiță, care gestionează postul „NTV Moldova”.

După contopirea dosarelor, anchetatorii au cerut fiscului informații despre alte două firme care au în gestiune televiziuni apropiate socialiștilor, despre două companii offshore, despre asociația obștească „Iubesc Moldova” și despre 27 de persoane fizice, inclusiv prima doamnă, Galina Dodon, mai scrie Ziarul de Gardă. Aceste relatări survin la o săptămână de la arestarea șefului actualmente suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari și inculparea sa pentru abuz și fals în acte.

Conexarea celor două dosare s-a făcut printr-o ordonanță semnată de Morari pe 2 decembrie. Pe 9 decembrie, noul procuror general Alexandr Stoianoglo a dispus un control la Procuratura Anticorupție și suspendarea lui Morari din funcție.

XS
SM
MD
LG