Linkuri accesibilitate

„Produsul nostru, regulile noastre”: Gazprom reduce livrările spre Germania și Italia 


Compania Gazprom și-a justificat decizia de a reduce și mai mult livrările de gaze spre Europa – provocând o nouă creștere a prețului – cu argumentul „produsul nostru, regulile noastre”.

Vorbind la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, directorul executiv al companiei , Alex Miller atras atenția că Gazprom „nu joacă după reguli pe care nu le-a stabilit”.

La începutul acestei săptămâni, Gazprom și-a redus livrările de gaze prin conducta Nord Stream, după ce a spus că firma germană Siemens a întârziat unele lucrări de întreținere la stația de compresie Portovaya.

„Deocamdată, nu există nicio soluție pentru problema stației de compresie”, a spus Miller. „Siemens încă tăce, încercând să găsească o soluție”.

Gigantul energetic italian Eni a raportat și el probleme, spunând că va primi doar 65% din gazul solicitat joi de la Gazprom.

Desigur, Gazprom reduce volumul livrărilor de gaz către Europa

Gazprom a declarat că exporturile către țări care nu au aparținut fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu 28,9% între 1 ianuarie și 15 iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. „Desigur, Gazprom reduce volumul livrărilor de gaz către Europa”, a spus Miller, atrăgând atenția că prețurile au crescut de câteva ori.

Prețurile gazelor au continuat să crească joi, stimulate de reducere bruscă a livrărilor din Rusia. Prețul de referință al gazelor naturale în Europa, TTF olandez, a ajuns la aproape 150 de euro (158 de dolari) pe megawatt/oră înainte de a scădea la 134 de euro după-amiaza.

Moscova a pierdut mai mulți clienți europeni după ce a cerut tuturor țărilor „neprietenoase” să plătească pentru gaz în ruble, ca răspuns la seria de sancțiuni occidentale impuse Rusiei, pentru invazia din Ucraina.

Gazprom a sistat livrările de gaze spre Polonia, Bulgaria, Finlanda și Olanda.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG