Linkuri accesibilitate

Proeminentul reformist iranian Tajzadeh a fost condamnat la cinci ani de închisoare


Mostafa Tajzadeh, cerându-i ayatollahului Ali Hamenei, liderul suprem al Iranului, să formeze un conciliu pentru revizuirea Constituției
Mostafa Tajzadeh, cerându-i ayatollahului Ali Hamenei, liderul suprem al Iranului, să formeze un conciliu pentru revizuirea Constituției

Reformistul politic iranian Mostafa Tajzadeh a fost găsit vinovat de trei capete de acuzare legate de apelurile sale repetate pentru schimbări structurale în țară și condamnat la cinci ani de închisoare.

Houshang Pourbabai, avocat al lui Tajzadeh, a declarat într-un mesaj pe Twitter la 11 octombrie că Tajzadeh a fost condamnat pentru conspirație împotriva securității țării, publicarea de informații false pentru a incita publicul și publicarea de propagandă împotriva sistemului. „Clientul meu, Mostafa Tajzadeh, a fost condamnat la cinci ani pentru complot împotriva securității statului, doi ani pentru publicarea de minciuni și un an pentru propagandă împotriva sistemului”, a declarat Pourbabai, adăugând că pedepsele vor fi aplicate comasat.

Tajzadeh a fost ministru adjunct de interne în guvernul fostului președinte Mohammad Hatami și una dintre cele mai proeminente figuri reformiste din Iran. El a fost arestat la 8 iulie și de atunci se află în detenție. Tajzadeh nu va face apel la verdict, deoarece la începutul acestuia a refuzat să recunoască tribunalul, care i-a refuzat apoi permisiunea de a se consulta în privat cu avocatul său.

Tajzadeh a mai fost arestat în 2009 în timpul protestelor în masă care contestau realegerea președintelui de atunci Mahmud Ahmadinejad, contestată de candidații reformiști din opoziție Mehdi Karrubi și Mir Hossein Musavi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG