Linkuri accesibilitate

Profesori ruși din teritoriile recucerite, reținuți de autoritățile ucrainene


Irina Veresciuk, vicepremierul Ucrainei, Kiev, 11 aprilie 2022.

Autoritățile ucrainene au reținut un număr nespecificat de profesori ruși care se mutaseră în orașele ucrainene cucerite de Rusia, după lansarea invaziei din februarie.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat pe 12 septembrie că profesorii, care se mutaseră în Ucraina pentru a preda în școlile din regiunile ocupate după programa rusească, „au comis o crimă”.

„Desigur, pedeapsa va fi decisă de un tribunal, dar în țara noastră mai sunt mulți cetățeni ruși care au venit în teritoriile ocupate temporar și care,cu siguranță se vor confrunta cu justiția, dacă nu părăsesc imediat Ucraina”, a mai spus Vereșciuk.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Vereșciuk a adăugat că profesorii ruși reținuți nu vor fi pe listele de schimb de prizonieri, deoarece nu sunt combatanți.

Presa ucraineană relata pe 10 septembrie despre profesori ruși lăsați în urmă în Ucraina de trupele rusești care se retrăgeau în grabă din calea ofensivei ucrainene din regiunea Harkov.

Deputatul ucrainean Oleksi Honciarenko a precizat mai devreme că profesorii ruși au fost reținuți în orașul Kupiansk din regiunea Harkov.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG