Linkuri accesibilitate

„Profesorii tot mai bătrâni, elevii tot mai puţini”(TVR Moldova)


Presa generic Moldova
Presa generic Moldova

Tvr Moldova se ocupă de problemele sistemului educaţional din Republica Moldova „Profesorii tot mai bătrâni, elevi tot mai puţini”, titrează publicaţia bazându-se pe date recente ale Biroului Naţional de Statistică. Datele arată că fiecare al patrulea profesor are vârsta între 50-59 de ani şi numărul cadrelor didactice a scăzut considerabil, astfel încât astăzi unui profesor îi revin 12 elevi, cu unul mai mult decât anul precedent, iar tinerii constituie doar 10 la sută din totalul cadrelor didactice. Urmează date care demonstrează îmbătrânirea profesorilor - - în ultimii patru ani, numărul cadrelor didactice de peste 60 de ani a crescut cel mai mult. Dacă în anul de studiu 2015-2016 profesorii cu vârsta de peste 60 de ani constituiau 15%, anul acesta ei reprezintă tocmai 19,6%. Adică, fiecare al 5 profesor are vârsta de peste 60 de ani. Aceleaşi date arată că în ultimii cinci ani, numărul total al elevilor a scăzut cu aproape 20 de mii - dacă în anul şcolar 2013-2014 erau 352 053 de elevi, atunci în anul şcolar 2018-2019 au fost 333 118 elevi, adică a scăzut cu 5,3%. Pentru aceeaşi perioadă, numărul cadrelor didactice a scăzut cu 13,9%.

Un comentariul de pe tribuna.md este dedicat situației de pe scena politică moldovenească la startul unui nou sezon. Prima concluzie este că socialiștii pornesc în noul an politic având poziții mult mai bune decât oponenții lor. Această situație este o urmare directă a anului politic 2019, care pentru socialiști a fost unul extrem de bun. Mai întâi (cu ajutorul celor din blocul ACUM), formațiunea a reușit să-i trimită în opoziție pe democrați, apoi, împreună cu democrații, înlăturând guvernul Sandu și învestind în funcție guvernul Chicu, a preluat puterea în stat practic în totalitate. Socialiștii dispun acum în măsură suficientă de toate cele patru resurse care, de regulă, determină succesul în politica din RM: resursa financiară, resursa umană, resursa administrativă și resursa media. Situația celor din Partidul Acțiune și Solidaritate e și bună, dar, totodată, nu prea bună, continua autorul, Dumitru Spătaru. Pe de o parte, acest partid rămâne una din principalele forțe pro-europene din Moldova și are o apreciabilă susținere populară. De asemenea, această formațiune, trecând în opoziție, a intrat într-o relativă zonă de confort – cel puțin, nu mai este sub presiunea problemelor sociale nesoluționate. Pe de altă parte, însă, aflarea la guvernare și-a lăsat amprenta asupra PAS, or în acea perioadă nu o dată au răsunat critici privind capacitatea exponenților acestei formațiuni de a administra eficient starea de lucruri din țară. De asemenea, PAS e dezavantajat și de disensiunile cu PDA, care ies în evidență tot mai mult, dar și de faptul că crește simțitor concurența politică pe segmentul de electorat țintit de respectiva formațiune. dacă acest partid nu va acționa consecvent, în baza unei strategii clare, poate pierde multe din actualele sale poziții.

Anticorupţie.md îl citează, în contextual reţinerii lui Viorel Morari, pe Vasile Foltea, avocatul acestuia, care spune că ordonanța de punere sub învinuire a şefului suspendat de la PA “este ambiguă și neîntemeiată” și s-ar baza doar pe declarațiile unui fost procuror anticorupție. ,,Unica probă invocată este declarația unui fost subaltern al dlui Morari. Acuzatorii susțin că ar exista și documente care să confirme vinovăția clientului meu. Noi am insistat să ni le prezinte, dar ni s-a refuzat. Fapta imputată ar fi avut loc cu trei ani în urmă. Clientul meu ar colabora cu ancheta, dar nu înțelege ce anume trebuie să facă. El pledează în continuare nevinovat”, a precizat apărătorul. Vasile Foltea a mai comunicat că a fost depusă o cerere de recuzare a procurorului pe caz, Vladislav Căruceru, care a rămas fără răspuns. ,Căruceru a fost până nu demult cercetat într-un dosar penal de către Procuratura Anticorupție și sunt dubii că acesta ar avea o poziție nepărtinitoare”, a spus avocatul. Anticorupţie.md mai scrie că surse din cadrul Procuraturii Anticorupție ar fi comunicat jurnaliştilor că un fost subaltern de al lui Morari l-ar fi denunțat că a primit de la acesta indicații să intenteze un dosar penal pe numele lui Veaceslav Platon cu o dată anterioară.

XS
SM
MD
LG