Linkuri accesibilitate

Deportarea profesorilor turci şi încrederea în instituțiile moldovene


La protestul organizat în susţinerea profesorilor turci expulzaţi. 7 septembrie 2018
La protestul organizat în susţinerea profesorilor turci expulzaţi. 7 septembrie 2018

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a îndemnat criticii deciziei de expulzare să aibă răbdare, spunând că cei de la SIS au comunicat că au respectat întocmai procedurile legale.

Partidul Acțiune și Solidaritate a avut astăzi o conferință de presă, în care lidera partidului Maia Sandu, fosta ministră a învățământului, a făcut mai multe precizări legate de rețeaua de licee moldo-turce Orizont, de unde au fost deportați în Turcia săptămâna trecută mai mulți profesori. Maia Sandu a criticat decizia de expulzare a profesorilor, la fel cum au făcut-o și importante organizații pentru apărarea drepturilor omului și Uniunea Europeană, iar astăzi doamna Sandu a precizat ce știe despre aceste licee din perioada în care era ministra a învățământului, afirmații care contrazic poziția oficială prezentată de Serviciul de Securitate și Informații, cel care a organizat deportarea.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

Lidera PAS, Maia Sandu, a precizat că pe durata mandatului sau de ministru al educației între anii 2012-2015 nu a primit din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) sesizări vizând profesori de la Liceul „Orizont”. Din acest motiv, Maiei Sandu nu i se pare credibilă motivarea care a stat la baza expulzării din Republica Moldova a șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont”:

Maia Sandu
Maia Sandu

„În perioada în care eram la Ministerul Educației primeam tot felul de scrisorele de la SIS în raport cu anumite activități care trezeau suspiciuni într-o instituție de învățământ sau alta. Niciodată, dar niciodată în cei trei ani de zile cât am fost ministrul al educației, nu am primit nicio informație de la Serviciul de Informații și Securitate în care s-ar fi vorbit despre anumite suspiciuni în raport cu instituțiile de învățământ din rețeaua liceelor Orizont. Este foarte clar că această acuzație adusă de către SIS este pregătită acum, de ultimă oră, și este folosită pentru a justifica un abuz absolut năucitor.”

Maia Sandu a spus că în trecut, prin intermediul Ministerului de Externe, autoritățile de la Ankara au solicitat în repetate rânduri închiderea liceelor „Orizont”:

„Noi atunci am răspuns ferm că activitatea instituțiilor de învățământ este reglementată de legislația națională și atâta timp cât această legislație nu este încălcată, instituțiile de învățământ nu vor fi închise. Iată, din păcate, am văzut că guvernarea de la Chișinău a mers dincolo de asta și a pus în pericol viețile unor oameni atunci când i-a trimis în Turcia”.

Reproșul formulat de apărătorii drepturilor omului în adresa autorităților de la Chișinău e că au închis ochii la expulzarea celor șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” fără să le garanteze un minim drept la apărare. Într-un interviu pentru postul nostru de radio, avocatul Vitalie Nagacevschi, angajat să reprezinte interesele celor șapte cetățeni turci în fața CEDO, susține că acestora nu li s-a asigurat accesul la justiție, nu au putut lua legătura cu un avocat, iar familiile lor nu au știut unde se află și în ce condiții au fost îndepărtați de pe teritoriul Republicii Moldova.

Operațiunea este privită cu scepticism și de fostul director interimar SIS, Valentin Dediu, care crede că scopul acțiunii a fost „compromiterea” Republicii Moldova în fața partenerilor săi de dezvoltare și subminarea parcursului european al țării.

Pentru speakerul Andrian Candu argumentele Serviciului de Informații și Securitate par mai ponderabile decât cele invocate de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului. Astăzi, într-o scurtă declarație pentru presă, președintele Parlamentului a insistat că acțiunea de expulzare a urmărit întâi de toate securitatea internă a țării:

Andrian Candu
Andrian Candu

„Argumentele care au fost aduse legate de securitatea națională au fost ascultate, ele au fost înțelese, legate de procedurile legale, cei de la SIS au comunicat că au respectat întocmai procedurile legale. (…) Să avem răbdare, dacă cumva au fost încălcate procedurile, cel care le-a încălcat va plăti, prin responsabilitate. Cert este faptul că este tare relativ să califici un pericol ca un pericol iminent, care poate să se realizeze într-un an de zile sau poate să se realizeze mâine, de aceea trebuie să avem încredere în instituțiile noastre.”

Operațiunea de expulzare a șapte cetățeni turci de pe teritoriul Republicii Moldova a fost tratată cu îngrijorare de mai multe organizații internaționale. Luări de poziții au avut Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Uniunea Europeană și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova. Toate au declarat că decizia autorităților moldovene „ridică serioase semne de întrebare”.

La scurt timp după expulzare, directorul adjunct al filialei Durlești a rețelei de licee „Orizont”, Hasan Bariș, a declarat că operațiunea ar fi „o comandă a lui Erdogan”, lăsând să se înțeleagă că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ar căuta să se răfuiască cu aliații rivalului său, Fethullah Gulen, stabilit în Statele Unite, pe care îl consideră responsabil pentru organizarea tentativei de lovitura de stat din Turcia din anul 2016.

Previous Next

XS
SM
MD
LG