Linkuri accesibilitate

Statele Unite extind programul de relocare a afganilor amenințați de milițiile Taliban


Departamentul de stat american a anunțat extinderea programului de relocare în Statele Unite a afganilor care au colaborat cu forțele și instituțiile americane în Afghanistan și care acum sunt în pericol, ca urmare a ofensivei milițiilor Taliban.

Vor fi eligibil pentru o viză de intrare în Statele Unite și foștii sau actualii angajații afgani ai agențiilor de ajutor și dezvoltare din SUA și ai altor organizații umanitare care primesc finanțare americană, precum și angajații organizațiilor media americane. De asemenea, vor putea cere o viză pentru Statele Unite, pentru ei și familiile lor apropiate, și afganii care au cooperat cu trupele NATO în cei peste 20 de ani de prezență a acestor în Afganistan dar care nu intră direct într-unul din programele speciale de relocare.

„Ne-ar tăia bucăți”: civilii afgani fug de atacurile talibanilor din Kunduz
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Între timp, președintele afgan Așraf Ghani a spus că deteriorarea securității din Afganistan a fost cauzată de decizia subită de a retrage trupele internaționale din această țară. Afirmația lui Ghani survine în timp ce trupele guvernamentale poartă lupte în Lashkar Gah, capitala provinciei sudice Helmand, unde Talibanii au lansat o ofensivă coordonată la câteva ore după ce guvernul a anunțat trimiterea în zonă a câtorva sute de membri ai forțelor special.

Statele Unite și Marea Britanie au declarat că milițiile taliban ar fi putut săvârșit „crime de război”, după ce au apărut informații potrivit cărora talibanii ar fi masacrat zeci de civili afgani, într-un gest de răsbnare, atunci când au cucerit localitatea Spin Boldak de la granița cu Pakistanul.

„Aceste crime ar putea constitui crime de război; trebuie să fie anchetate și iar luptătorii care le-au comis, trebuie comandanți” se arată în mesaje postate pe Twitter de ambasadele americană și britanică.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG