Linkuri accesibilitate

Programul televiziunii iraniene de stat a fost întrerupt de hackeri


O grupare de hackeri iranieni antiguvernamentali a întrerupt pentru câteva momente o emisiune în direct a televiziunii iraniene de stat, transmițând imagini și mesaje de susținere a protestelor contra regimului declanșate de moartea în arest a tinerei de 22 de ani Mahsa Amini, arestată de poliția de moravuri pentru că nu a purtat corespunzător vălul islamic obligatoriu.

Imaginile transmise în direct la Republica Islamică TV de la o întâlnire a liderului suprem, aiatolahul Ali Hamenei, cu mai multe oficialități guvernamentale au fost înlocuite de hackeri cu fotografii ale unor demonstrante ucise de poliție și aceea a Mahsei Amini. A fost difuzată și poza lui Hamenei cu o țintă pe ea și în flăcări. Totul era erau însoțit de cuvintele „Veniți alături de noi și răsculați-vă!”

Întreruperea, revendicată de o grupare de hacktiviști numită Edalat-e Ali, a fost confirmată de agenția semi-oficială de știri Tasnim, care a anunțat că emisiunea televiziunii de stat a „fost piratată timp de câteva momente de agenți anti-revoluționari”.

Un purtător de cuvânt al radioului și televiziunii de stat din Iran a spus că incidentul nu a fost o piraterie, ci un act de „vandalism și infiltrare” chiar din interiorul televiziunii.

Protestele au continuat la Teheran și în mai mult orașe din nordul majoritar kurd al Iranul, de unde provenea Mahsa Amini. Gruparea Human Rights Iran cu sediul la Oslo susține că mai mult de 90 de demonstranți au fost uciși de autorități, în timp ce alte organizații susțin că numărul celor morți ar fi de peste 160 sau mai mare, cu alte câteva sute de oameni răniți și câteva mii arestați.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG