Linkuri accesibilitate

Proiect de lege european care să garanteze libertatea presei în UE


Vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, și comisarul european Thierry Breton vor prezenta luni, 29 noiembrie un proiect de legislație care să garanteze libertatea presei în Uniunea Europeană.

„Legea privind libertatea presei” va include norme privind funcționarea transfrontalieră și proprietatea mass-media în interiorul UE pentru a preveni amestecul guvernelor.

Recent, din cauza absenței unei astfel de legi, Comisia Europeană a încercat să intervină în Polonia, unde guvernul era pe punctul de a interzice un canal de știri deținut de americani, în baza regulilor care apără investițiile.

La Forumul companiilor de știri europene, organizat la Bruxelles luni, comisarul Thierry Breton va declara între altele: „Vrem să acționăm împotriva tuturor tipurilor de interferențe nejustificate în activitățile companiilor media”, relatează publicația Politico.eu.

Noile reguli vor încerca, de asemenea, să prevină „amestecul actorilor străini ostili”, va mai spune Breton.

Bruxelles-ul dorește și reguli care să prevină concentrarea excesivă a proprietății mass-media. „Trebuie să ne asigurăm că există garanții pentru pluralismul mass-media, inclusiv online, astfel încât nimeni să nu devină prea mare pentru a-și permite să ignore dezbaterea publică”, se mai așteaptă să spună Breton, potrivit Politico.eu

Tot luni se va anunța crearea unui „Birou de presă european”, la care vor participa 16 agenții de știri, între care și Agerpres din România, cu scopul de a comunica și disemina mai eficient știri despre afacerile europene. Noul biroul de presă va fi coordonat de agenția germană DPA.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG