Linkuri accesibilitate

Proiectul comasării universităților, pe agenda guvernului


La protestul împotriva comasării universităților din 7 iulie, Chișinău

Guvernul de la Chișinău urmează să aprobe în ședința de miercuri, 13 iulie, proiectul deciziei privind reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării, în timp ce oponenții reformei au anunțat că vor organiza un nou protest în fața executivului.

Ministerul Educației a propus ca în loc de 16 universități publice să rămână 11, spunând că reforma este necesară pentru a concentra resursele și a moderniza sistemul învățământului, pe fondul scăderii drastice a numărului de studenți în ultimii ani.

Potrivit proiectului, Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și câteva institute de cercetări, inclusiv Grădina Botanică. Universitatea Tehnică va absorbi Universitatea Agrară și alte trei institute. Academia de Studii Economice va integra Institutul Național de Cercetări Economice, iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” - Universitatea de Stat din Tiraspol și Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia. Totodată, Academia de Muzică, Teatru, Arte Plastice va trece în gestiunea Ministerului Culturii.

Pe 7 iulie, zeci de studenți și profesori de la Universitatea Agrară și de la Universitatea de Stat din Tiraspol au protestat la Guvern împotriva absorbției instituțiilor lor de către alte universități. Unul dintre reproșurile aduse de criticii reformei este lipsa de comunicare și transparență.

Proiectul reformei a fost propus spre dezbateri publice la începutul lunii iulie.

Transferul studenților, personalului și patrimoniului universităților comasate ar trebui să fie finalizat până la începutul noului an de studii. Pentru reorganizare, au fost alocate din buget peste 700 de milioane de lei, dintre care circa 200 de milioane sunt destinate pentru modernizarea sistemului de management și asigurarea calității în învățământul superior și alte 500 pentru modernizarea infrastructurii universităților și dezvoltarea programelor de studii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG