Linkuri accesibilitate

În martie poate începe evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP


Proiectul de lege privind evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor va fi discutat în ședința guvernului din această săptămână și ulterior remis parlamentului pentru aprobare, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

„Calendarul este următorul: noi în ianuarie votăm proiectul în prima lectură, până la mijlocul lunii februarie probabil legea va fi publicată în Monitorul Oficial, pentru ca să începem evaluarea propriu-zisă din martie”, a precizat ministrul Litvinenco.

Sergiu Litvinenco: reforma are menirea să curețe sistemul de justiție de oameni compromiși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:49:29 0:00

După această etapă, va fi avansat proiectul de evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Ministerul Justiției își propune ca evaluarea să fie făcută de trei entități: o misiune internațională de monitorizare, o comisie de evaluare şi un colegiu de apel. Rapoartele finale ar urma să fie aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii și, respectiv, Consiliul Superior al Procurorilor.

Potrivit conceptului, evaluarea propriu-zisă va presupune analiza integrității, a veniturilor legal declarate și a cheltuielilor celor supuși controlului, inclusiv a membrilor de familie și a celor de la care eventual au primit donații. Dacă se vor consta neconcordanțe, acest fapt va deveni temei pentru destituirea din post.

Un sondaj realizat de Centrul de Resurse Juridice la finele anului 2020, care a analizat inclusiv atitudinea magistraților și procurorilor față de o eventuală evaluare din afară, arată că doar 21 la sută dintre judecători și 25 la sută dintre procurori susțin o asemenea inițiativă.

XS
SM
MD
LG