Linkuri accesibilitate

Proiectul „Școala mea”, transparența bugetelor școlilor, și spre folosul cui


Mai mult de jumătate din cele 80 de şcoli implicate până acum în proiectul „Şcoala mea” continuă să-şi facă publice bugetele.

Timp de cinci ani, Centrul analitic Expert-Grup încearcă să educe elevi, părinţi şi profesori ce înseamnă bugetul şcolii şi de ce este important ca acesta să fie transparent. În această perioadă au loc audieri în unele localităţi, iar cei implicaţi în proiectul „Şcoala mea” spun că o au parte de o interacţiune mult mai mare. Rămâne să găsească şi bani pentru necesităţile stabilite priorităţi. De ce este important ca un părinte să ştie unde se duc banii alocaţi de stat pentru copilul lui?

Satul Costuleni, raionul Ungheni, de pe malul Prutului, are o populaţie de peste 3000 de oameni şi o şcoală cu 344 de copii. Bugetul instituției de învăţământ pe acest an este puţin sub patru milioane de lei, iar cel de anul viitor va fi în jur de 3,6 milioane, scăderea fiind pusă pe seama descreșterii numărului de elevi. Aproape două treimi din banii alocaţi de la bugetul de stat sunt direcţionaţi pentru salarizarea cadrelor didactice, restul - pentru reparații, materiale didactice sau alte cheltuieli de întreţinere.

Recent la Costuleni a avut loc o dezbatere aprinsă pe marginea bugetului şcolii, iar pentru prima dată părinţii au fost atât de implicaţi, spune Silvia Cornileac, directoarea gimnaziului. Pentru cheltuirea mai eficientă a banilor, managerul le-a cerut tuturor celor interesaţi să vină cu propuneri de probleme ce necesită rezolvare stringentă, dar şi cu soluţii.

Unii au cerut mai multe cărţi şi tehnologii informaționale, alţii - sistem de supraveghere video ori un veceu nou. Printre cei care insistă pe o toaletă modernă este şi Ina Cladcov, președința consiliului părintesc. Ea afirmă că implicarea părinților ar duce la rezolvarea mai rapidă a problemelor, dar recunoaşte că şi maturii au nevoie de educație şi organizare.

„Majoritatea părinţilor nu-s informaţi. Cred că fiecare părinte trebuie să ştie ce se face în şcoală, cum se face, de unde bani, pentru că ştiţi cum poate la oraş e altfel, dar la sat se discută c-o luat de-acolo, c-o mutat de partea cealaltă”.

Directoarea Liceului „Meşterul Manole” din Sălcuţa, Căuşeni, Liuba Pleşca, povesteşte că săptămâna trecută a trebuit să facă faţă unui tir de întrebări venit de la părinţi şi elevi pe marginea bugetului. Spune că nu s-a aşteptat părinţii să fie atât de activi şi interesați de educaţie.

„Prezenţa în proiectul «Şcoala mea» presupune, întâi de toate, mult curaj şi multă îndrăzneală. Nici eu nu am ştiut realitatea aceasta. De regulă, instituțiile nu sunt dispuse să-şi facă transparent bugetul în detalii, adică [se pun] prin instituţii aşa câte un stand acolo unde sunt sumele, planificat suma asta pe un an de zile, atâta s-a cheltuit, atâta a rămas, dar nu se intră în detalii. Ce înseamnă audieri publice în cadrul proiectului «Şcoala mea»? Asta înseamnă o puricare a bugetului la nivel microscopic”.

Liuba Pleşca de la Sălcuţa declară că nu va aproba nicio decizie pe buget fără să consulte părinţii şi senatul elevilor, dar, după părerea ei, şi cei care vin cu idei trebuie să suflece mânecile întrucât problemele sunt comune.

Mai mult de jumătate din cele 80 de şcoli implicate până acum în proiectul „Şcoala mea” continuă să-şi facă publice bugetele şi după perioada în care au fost implicate nemijlocit în acest proiect, spune coordonatoarea Ana Popa. Experta afirmă că atât managerii școlilor, cât şi părinţii sunt mai puţin reticenți decât în trecut, iar procesul de continuitate duce la mai multă încredere.

Totuşi, directorii implicaţi în acest proiect reprezintă cam 7-8% din numărul total de manageri şi ar fi printre cei mai activi şi deschiși la lucruri noi, mai spune Ana Popa.

„Unii dintre ei chiar o fac special ca să convingă comunitatea că de fapt ei nu fac nimic personal cu banii care vin la şcoală, alţii o fac pentru a crea coaliţii, a atrage părinţii de partea lor când merg la autorităţile publice locale sau raionale, pentru că este un lucru când un singur director se duce la un primar şi încearcă să discute problemele şcolii şi este alt lucru când un director cu o sută de părinţi care au venit la audierea publică cer primarului să se implice”.

Centrul analitic Expert-Grup a anunțat concurs de selectare a următoarelor 20 școli, ultimul lot din cadrul proiectului finanţat de Banca Mondială. Un prim succes până acum, spune coordonatoarea Ana Popa, este că practica audierii bugetare prinde şi la nivel local.

Previous Next

XS
SM
MD
LG