Linkuri accesibilitate

„Proiectul SIS, pretext pentru alegeri anticipate” (Nicolae Negru/Radio Chișinău)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat într-o investigație că un contract de aproape 23 de milioane de lei a fost atribuit unei firme care a intrat în vizorul procurorilor. Banii sunt dintr-un program de stat cofinanțat de Uniunea Europeană și care are drept scop eradicarea rabiei la vulpi, se scrie în material. Programul presupune, în premieră, distribuirea vaccinului, în mare parte, pe cale aeriană, precizează jurnaliștii. „Zilele trecute, anchetatorii anticorupție l-au reținut pe omul de afaceri din spatele firmei, după ce ar fi încercat să mituiască un funcționar. Miza: excluderea dintr-un raport a mențiunii că, la distribuția vaccinului, 20 mii de doze au ratat ținta și au ajuns în lacuri și localități”, se afirmă în articol.

Într-un articol de opinie publicat de IPN, Victor Pelin scrie despre pregătirile pentru alegerile anticipate. Autorul afirmă că „sunt necesare măsuri de cooperare între partidele pro-europene pentru neadmiterea utilizării de către PSRM a resurselor administrative la eventualele alegeri parlamentare anticipate, recurgându-se la demiterea președinților de raioane care l-au susținut la recentele alegeri prezidențiale pe Igor Dodon.” Pelin consideră că situația politică din Republica Moldova riscă să fie destabilizată în următoare perioadă de inițiativele PSRM pentru a-i asigura lui Igor Dodon vizibilitate și teze de program politic pentru eventualele alegeri parlamentare anticipate. „Partea proastă este că Igor Dodon rămâne, oricum, prins între ciocan și nicovală - inițiativele pe care le lansează și implementarea lor cu suportul deputaților afiliați lui Șor și Plahotniuc”, conchide autorul.

Combaterea corupției și reforma justiției – iată temele preferate de politicienii-populiști moldoveni, afirmă Vasile Bălan într-un articol publicat pe site-ul Noi.md. În opinia sa, acești oameni nu înțeleg ori se prefac că nu înțeleg un adevăr destul de simplu: pentru a învinge corupția ca fenomen sistemic trebuie să rezolvi la început numeroase alte probleme, fără asta „combaterea corupției” sunt doar vorbe goale. Autorul susține că țările mici și slab dezvoltate pot face un salt calitativ doar cu condiția că în fruntea lor stau oameni care-și iubesc fără margini țara și sunt gata să facă tot posibilul pentru prosperarea ei.

Radio Chișinău citează mai mulți experți, care consideră că proiectul care vizează SIS-ul ar fi pretext pentru alegerile anticipate. Analistul politic Nicolae Negru, este de părere că ceea ce se întâmplă acum în Parlament este o consecință a ceea ce s-a întâmplat în 2016, când SIS a fost trecut din subordinea președintelui în subordinea Parlamentului și acum un an, când SIS-ul a fost trecut din subordinea Parlamentului în subordinea președintelui. El consideră că atunci a avut loc o mișcare conjuncturală, neprincipială, lipsită de viziune și acum e cam același lucru, e o mișcare ce ține de anumite jocuri politice, de o uzurpare a puterii. Expertul Igor Boțan crede că inițiatorii proiectului de lege care vizează SIS-ul, adică socialiștii, se dedau conștient la acțiuni conjuncturiste. Potrivit lui, sunt mai multe proiecte cum ar fi: Codul Audiovizualului, legea bugetului, politica bugetar-fiscală, problemele legate de limbă etc. pe care socialiștii le-au pus într-un coș și au făcut acest lucru premeditat. În opinia expertului, socialiștii proiectează acum, pentru viitorul imediat, pregătirea Partidului Socialiștilor pentru alegeri parlamentare anticipate.

Portalul Deschide.md îl citează pe analistul Ion Tăbîrță care este de părerea că politicienii au votat politica bugetar-fiscală și bugetele, sfidând toate procedurile. „Nu este normal ce se întâmplă. Nu așa trebuie să funcționeze un Parlament. Putem discuta despre comportamentul mai puțin fairplay al opoziției, dar totodată trebuie să vorbim despre faptul că ei au încercat să găsească anumite contramăsuri la comportamentul socialiștilor”, consideră expertul.

Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu scrie că Dodon s-a retras de la Condrița, fără ifose, revolte proletare și lupte stradale (după cum amenințase). Autorul comentează fraza că Dodon a fost președintele bunelor relații cu Rusia. „După mandatul lui Dodon, relațiile cu Rusia, ca să fie relații și nu șerbie, trebuie reluate de la zero. Avem de lucru”, afirmă Grozavu. Circulă în anumite medii vorba că, dacă pleacă Guvernul Chicu și Greceanîi pierde șefia Parlamentului, Dodon se retrage în Rusia, conchide autorul.

XS
SM
MD
LG