Linkuri accesibilitate

„Promisiuni deșarte”: Soțiile militarilor ruși care luptă în Ucraina nu primesc banii promiși


Rușii mobilizați urcă într-un autobuz în fața unei secții de mobilizare din Teatrul Roman Viktiuk din Moscova, la sfârșitul lunii septembrie.
Rușii mobilizați urcă într-un autobuz în fața unei secții de mobilizare din Teatrul Roman Viktiuk din Moscova, la sfârșitul lunii septembrie.

Militarii armatei ruse care a invadat Ucraina își primesc solda, în multe cazuri, fie cu întârziere, fie doar parțial, fie deloc, au declarat pentru RFE/RL soțiile mai multor soldați recrutați sau mobilizați.

Ekaterina, din Ivanovo, la aproximativ 300 de kilometri nord-est de Moscova, a declarat pentru North.Realities, un post regional de știri al Serviciului rusesc al RFE/RL, că soțul ei, Aleksandr, a fost mobilizat pe 21 octombrie, dar nu a fost plătit deloc în ultimele două luni.

„Îi întreabă de bani, dar primește doar promisiuni goale. Comandanții lui îi spun că trebuie să mai aștepte, dar de două luni nu mai primește niciun ban”, se plânge Ekaterina, adăugând că faptul că trebuie să îngrijească un copil fără nimeni care să-i dea o mână de ajutor nu face decât să-i sporească neliniștea.

„Știți și dumneavoastră probabil că nu este ușor să crești un copil cu 20 - 30 mii de ruble (235-350 de euro) pe lună, pentru că ai nevoie de scutece, mâncare și așa mai departe”, spune ea.

Nu este un caz izolat. În întreaga Rusie, rudele celor care au luptat în invazia rusă spun că solda este fie întârziată, fie nu este primită deloc, a relatat postul de presă independent ucrainean Verstka, pe baza monitorizării postărilor din social media în 52 de regiuni rusești, precum și în Crimeea anexată ilegal.

Potrivit raportului realizat de Verstka, printre cei afectați se numără soldații profesioniști, cei care s-au înrolat recent în armată, precum și recruții încorporați în timpul campaniei de „mobilizare parțială” a Rusiei.

Incapacitatea birocrației militare rusești de a face față numărului tot mai mare de militari recent încadrați este probabil motivul întârzierilor salariale, a declarat pentru Verstka, Valentina Melnikova, care conduce Comitetul de mame ale soldaților ruși.

„Nu am mai avut niciodată atât de mulți oameni implicați în conflicte. Nici voluntarii, nici cei mobilizați nu au mai fost vreodată [în armată]. Nu există nicio experiență de lucru cu atâta personal militar”, a declarat Melnikova, citată de Verstka.

După ce a fost anunțată,în septembrie anul trecut, „mobilizarea parțială” a cetățenilor ruși pentru a lupta în Ucraina a declanșat nu doar proteste, ci și un exod în masă. Zeci de mii de persoane au fugit din țară cu mașina prin punctele de trecere a frontierei terestre sau au cumpărat bilete de avion pentru curse internaționale.

În încercarea de a-i ademeni pe ruși să pună mâna pe armă și să participe la agresiunea neprovocată a Rusiei, guvernul președintelui Vladimir Putin - recent pus sub acuzare de Curtea Penală Internațională pentru presupusa deportare a copiilor ucraineni - a promis o plată consistentă.

Potrivit informațiilor oficiale, salariul de pornire pentru un soldat rus care luptă în Ucraina este de aproximativ 195 de mii de ruble (circa 2200 de euro) pe lună - de aproape 14 ori mai mare decât salariul mediu din unele regiuni ale Rusiei.

Un rus mobilizat cu un steag rusesc la o secție de mobilizare de la Centrul Internațional de Expoziții Kazan Expo, la 23 octombrie, înainte de a pleca pe front, în Ucraina
Un rus mobilizat cu un steag rusesc la o secție de mobilizare de la Centrul Internațional de Expoziții Kazan Expo, la 23 octombrie, înainte de a pleca pe front, în Ucraina

„Poporul rus este răbdător”

Elizaveta din regiunea Vologda a declarat pentru North.Realities că soțul ei, Kirill, în vârstă de 25 de ani, a primit recent salariul drastic redus, pare-se pentru a-l pedepsi că a întârziat la regiment după o vizită făcută acasă pentru a-și vedea fiica nou-născută. „A fost plătit cu 6.000 de ruble (70 de euro) pentru luna februarie; restul a fost tăiat. Bebelușul nostru are doar o lună și nu avem bani”, a declarat ea. Comandanții i-ar fi spus soțului ei că nu se știe când va primi din nou salariul complet, deși ea afirmă că și acesta a scăzut în ultimele luni.

„Anterior, plăteau 220 de mii de ruble pe lună, apoi din ce în ce mai puțin. Pentru luna ianuarie, a fost de 195 de mii”, a spus ea.

Iulia, din Ust-Ilimsk, din Irkuțk, regiunea Siberia din Rusia, spune că soțul ei a semnat un contract pentru a lupta în Ucraina, dar că a fost plătit cu ceva mai mult de un sfert din ceea ce i s-a promis. „A fost plătit doar un salariu de 30 de mii de ruble (350 de euro)”, a spus Iulia, care, la fel ca Ekaterina, s-a adresat în zadar oficialilor ruși pentru ajutor și răspunsuri. „Am scris peste tot. Dar el nu este singur. Toți cei care au plecat cu el nu primesc nici ei banii promiși”, spune Iulia.

Ea a refuzat însă să învinovățească Kremlinul. „Ei bine, pot exista multe motive. Putem doar să presupunem, să avem răbdare și să așteptăm”, a spus ea. „Poporul rus este răbdător”.

În Ucraina, au fost uciși sau răniți aproape 200 de mii de soldați ruși, scria The New York Times la sfârșitul lunii februarie. Bilanțul oficial al armatei ruse era, în septembrie, de mai puțin de șase mii de morți, cea mai recentă recunoaștere a pierderilor Rusiei.

Între timp, Ucraina afirmă că investighează peste 76 de mii de presupuse crime de război rusești, inclusiv omoruri, răpiri, bombardamente fără discriminare și agresiuni sexuale.

La 17 martie, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Putin și al Mariei Lvova-Belova, un oficial rus pentru drepturile copilului, acuzați de deportare ilegală a mii de copii ucraineni în Rusia.

„Veniți cu provizii și haine de acasă!”

Pe lângă faptul că nu sunt remunerați, se pare că soldații ruși nu sunt echipați corespunzător pentru luptă, în multe cazuri. Bărbații mobilizați pentru a fi desfășurați în Ucraina au fost instruiți să își aducă propriile provizii medicale din cauza penuriei cumplite de pe front.

În condițiile în care proviziile sunt puține sau inexistente, familiile au fost nevoite să își cumpere propriul echipament, inclusiv lenjerie termică și veste antiglonț, pentru soldații mobilizați, relata The Guardian în octombrie.

Elizaveta din orașul Voljsky, un oraș industrial din regiunea Volgograd, susține că soțul ei nu a fost plătit pentru serviciul său în ianuarie sau februarie.

„Înainte de asta, totul a venit bine: 195 de mii [de ruble] în fiecare lună pe data de 12. Încă nu am întrebat pe nimeni despre asta. Soțul meu a fost trimis pe front din septembrie; este voluntar”, explică ea.

Problemele legate de salarizare vin în contextul în care Kremlinul se confruntă cu cheltuieli în creștere, dar cu tot mai puțin venituri.

Deficitul bugetului federal al Rusiei s-a ridicat la 2580 de miliarde de ruble (30,43 de miliarde de euro) în primele două luni ale anului, deoarece cheltuielile guvernamentale au crescut vertiginos pe fondul scăderii veniturilor din vânzările de petrol și gaze, a raportat Ministerul rus de Finanțe la 6 martie.

Moscova se bazează pe veniturile din petrol și gaze - care au reprezentat anul trecut în jur de 11600 de miliarde de ruble (136 de miliarde de euro) - pentru a-și finanța cheltuielile bugetare și a fost nevoită să înceapă să vândă rezervele internaționale pentru a acoperi un deficit amplificat de costul invaziei din Ucraina, potrivit agenției Reuters.

Putin a recunoscut pe 29 martie, în fața oficialilor guvernamentali de la Moscova, că sancțiunile impuse de Occident pentru a pedepsi Moscova pentru invazia în Ucraina ar putea avea un „impact negativ” asupra economiei țării. O afirmație fără precedent a liderului rus, care, cu doar câteva săptămâni mai devreme - pe 14 martie - respinsese impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei Rusiei, lăudându-se că „suveranitatea economică” a țării este mai puternică ca niciodată.

Economistul Janis Kluge, de la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate, a calculat că numai sancțiunile occidentale „au micșorat economia Rusiei cu 10%”, un impact mai mare decât cel al crizei financiare din 2008.

XS
SM
MD
LG