Linkuri accesibilitate

Promo-LEX critică solicitarea Maiei Sandu de modificare a legislației întrunirilor 


Asociația Promo-LEX se arată îngrijorată de inițiativa președintei Maia Sandu de modificare a legislației pentru a facilita intervenția forțelor de ordine la proteste.

Organizația neguvernamentală, care promovează drepturile omului, susține că legea privind întrunirile din Republica Moldova este una dintre cele mai bune din regiune și că nu poate fi modificată din cauza unui presupus conflict dintre administrația publică locală și forțele de ordine.

Potrivit organizației, forțele de ordine au deja toate pârghiile legale necesare pentru a interveni în situații care sunt puse în pericol ordinea publică, viața și sănătatea oamenilor.

„Modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație bazată pe un stat de drept”, spun experții Promo-LEX.

Într-o reacție a președinției la criticile Promo-LEX, purtătoarea de cuvânt Sorina Ștefârță a precizat că solicitarea șefei statului „s-a referit strict la întrunirile unde e încălcată grav ordinea publică și unde nici organizatorii, nici autoritățile publice locale, responsabile de gestionarea manifestației, nu-si îndeplinesc obligațiunile privind sistarea acesteia”. Ștefârță a mai adăugat că noile modificări, dacă vor fi aprobate, „în niciun caz nu vor îngrădi dreptul la întrunire și la protest al cetățenilor”.

Președinta Maia Sandu a cerut guvernului să modifice temporar legislația ca poliția să poată interveni pentru a asigura ordinea publică la proteste, „chiar și în condițiile în care unii actori din administrația locală sabotează eforturile guvernului de a menține stabilitatea în țară”.

Șefa statului a venit cu această solicitare după ce poliția și primăria Chișinău s-au acuzat reciproc că nu intervin pentru a debloca porțiunea de pe bulevardul Ștefan cel Mare închisă, duminică, de protestatarii Partidului Șor.

Luni dimineață, poliția a înlăturat cu forța corturile de pe carosabil, după ce primarul Ion Ceban a făcut un demers către Ministerul de Interne, blocând demonstrativ artera principală a orașului.

XS
SM
MD
LG