Linkuri accesibilitate

Protest în fața Delegației UE la Chișinău: „Free Marina, Jos Maia!”


Un bărbat cu o pancartă pe care scrie „Tăcerea voastră vă face complici”, la protestul organizat de Partidul Șor și PCRM, în fața sediului Delegației UE, Chișinău, 26 august 2022
Un bărbat cu o pancartă pe care scrie „Tăcerea voastră vă face complici”, la protestul organizat de Partidul Șor și PCRM, în fața sediului Delegației UE, Chișinău, 26 august 2022

Partidul Șor și Partidul Comuniștilor au protestat vineri, 26 august, în fața sediului Delegației UE de la Chișinău cerând diplomaților să reacționeze la ceea ce ei consideră „abuzurile puterii PAS față de opoziție și cetățeni”. Într-un răspuns oferit jurnaliștilor de la Newsmaker.md, reprezentanții Delegației spun că monitorizează „evoluțiile legate de anchetele penale în cazurile de rezonanță din Republica Moldova”.

„Opoziția este suprimată și batjocorită, lipsită de orice drepturi, oponenții politici sunt bombardați cu dosare penale, iar liderii cei mai vocali ai opoziției sunt ținuți după gratii fără niciun fel de argumente juridice”, a declarat deputata PCRM Diana Caraman.

Protestatarii au mai cerut eliberarea Marinei Tauber din arest preventiv, sugerând că dosarele ar fi fost intentate la comanda președintei Maia Sandu și partidul de guvernământ PAS.

Membrii și simpatizanții formațiunilor au spus că statele Uniunii Europene trebuie să reacționeze la dosarele penale în care sunt vizați mai mulți politicieni de opoziție.

Reprezentanții Delegației au declarat că procuratura urmează să prezinte probe pe parcursul derulării anchetelor, fără interferențe externe. „În același timp, nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege”, se mai precizează în răspunsul oferit pentru newsmaker.md.

Marina Tauber a fost lipsită de imunitate parlamentară și reținută pe 21 iulie, iar pe 23 iulie a fost plasată în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. Ea este acuzată de falsificarea raportului financiar al Partidului „Șor” și de acceptarea cu bună știință a finanțării formațiunii de către un grup criminal organizat.

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a fugit din țară în 2019. Este cercetat și el în dosarele „furtului miliardului”, fiind unul dintre principalii suspecți.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG