Linkuri accesibilitate

Protestatari de la Comrat cer ca bașcanul să redevină membru al Consiliului Suprem de Securitate 


Politicieni de la Comrat susțin că Găgăuzia ar trebui să fie reprezentată în Consiliul Suprem de Securitate (CSS) și în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Declarații în acest sens au fost făcute la un protest care a avut loc duminică, 25 septembrie, la Comrat.

Activistul pro-rus Ivan Kîlcik, care a candidat independent la ultimele alegeri în Adunarea Populară, a spus că actuala „putere fără coloană vertebrală” a Găgăuziei ar trebui să facă toate demersurile necesare ca bașcanul să fie inclus din nou în componența CSS, iar procurorul autonomiei – în CSP.

Kîlcik a anunțat că va înainta aceste propuneri la congresul aleșilor locali găgăuzi de toate nivelurile, care va avea loc pe 2 octombrie. „Noi trebuie să știm ce se întâmplă în CSS, ce decizii sunt luate”, a spus politicianul, unul dintre fondatorii UTA Găgăuzia.

Potrivit lui, dacă autoritățile de la Comrat nu vor reuși „să reîntoarcă împuternicirile autonomiei”, va insista pe dizolvarea Adunării Populare și organizarea unor alegeri anticipate în aprilie 2023, atunci când va fi ales și un nou bașcan.

Bașcanul Găgăuziei a fost exclus din componența CSS în vara anului 2021. Președinta Maia Sandu și-a motivat decizia prin faptul că legea nu prevede ca în componența CSS să fie inclus guvernatorul Găgăuziei.

„Consiliul Suprem de Securitate încearcă să lupte cu corupția. Membrii acestui consiliu nu reprezintă regiunile, ci organele care trebuie să lupte împotriva corupției”, spunea atunci Maia Sandu.

CSS numără 22 de membri. Bașcanul Găgăuziei este membru din oficiu al Guvernului R. Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG