Linkuri accesibilitate

Proteste împotriva numirii noului procuror general al Bulgariei


Ivan Geșev, nominalizat pentru postul de procuror al Bulgariei. 24 octombrie 2019
Ivan Geșev, nominalizat pentru postul de procuror al Bulgariei. 24 octombrie 2019

Demonstrațiile ar putea mobiliza simpatizanții opoziției de dreapta pentru votul local de duminică la Sofia, în care pentru prima dată victoria centriștilor din partidul GHERB nu este sigură.

În ajunul alegerilor locale de duminică, la Sofia au loc proteste și blocaje împotriva alegerii noului procuror-șef Ivan Gheșev. În urmă unor audieri de 10 ore în Consiliul Suprem al Magistraturii, 20 din cei 25 de membri au votat în favoarea singurului candidat.

Încercarea simpatizanților opoziției de dreapta de a protesta în față Consiliului Suprem al Magistraturii în timpul audierilor de ieri a fost zadarnicită de contraprotestul în favoarea lui Gheșev organizat de un grup pro-guvernamental de presă. Poliția nu a permis organizarea acțiunii de teamă unor ciocniri violente. În aceasta situație protestatarii au blocat Podul vulturilor, una din cele mai aglomerate intersecții în centrul Sofiei. Ei au rămas acolo 24 de ore, iar în cursul dimineții s-au mutat în fața președinției.

Oponenții noului procuror-șef afirmă că el este omul status-quo-ului și al oligarhului Delian Peevski. Numirea proprietarului celui mai mare grup bulgar de presă în postul de director al Serviciului național de securitate a provocat un protest național ce a dus la căderea, în august 2014, a Guvernului Plamen Oreșearski dominat de socialiști.


Președintele Rumen Radev va putea refuza semnarea decretului pentru numirea noului procuror-șef. Vetoul său însă va putea fi respins printr-un nou vot în CSM, în care simpatizanții lui Gheșev au o majoritate covârșitoare.

Opoziția de stângă, al cărei exponent este considerat Radev, a acceptat tacit numirea lui Ivan Gheșev. Mai multe organizații non-guvernamentale pentru apărarea drepturilor omului participă la acțiunea de protest.

Scoaterea de pe post la radioul public a moderatoarei Silvia Velikova, care i-a pus întrebări dificile viitorului procurorul general, a provocat proteste fără precedent a ziariștilor.


Velikova a declarat că asupra sa au fost exercitate presiuni de a ieși în concediu până când nu va fi confirmată alegerea în postul de procuror general a singurului candidat – șeful Parchetului specializat anticorupție și crima organizată Gheșev. Este cunoscută atitudinea critică a ziaristei față de candidatul acuzat de către opoziție de nerespectarea libertăților democratice.

Protestele de azi vor mobiliza simpatizanții opoziției de dreapta pentru votul local la Sofia, în care pentru prima dată victoria centriștilor din partidul GHERB nu este sigură.

XS
SM
MD
LG