Linkuri accesibilitate

Proteste în regiunile din estul Rusiei pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi


Poliţia rusă a arestat, miercuri, peste 300 persoane la manifestațiile pentru susţinerea opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi.

Arestările au avut loc în aceeaşi zi în care preşedintele Vladimir Putin a susţinut un discurs privind starea naţiunii în care a avertizat Occidentul să nu treacă de „liniile roşii”, pe care le stabileşte Moscova, afirmând că Rusia va reacţiona prompt şi dur la orice provocare şi cei responsabili „vor regreta”.

Mişcarea lui Aleksei Navalnîi, aflat de trei săptămâni în greva foamei pentru că i se refuză accesul la un medic din afara penitenciarului şi în care să aibă încredere, a chemat la manifestaţii la ora locală 19:00. Sunt prevăzute acţiuni de protest în peste 160 de oraşe.

Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde a primit tratament îndelungat după otrăvirea sa în Siberia, în luna august a anului trecut, cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok. Navalnîi îl consideră răspunzător pentru otrăvirea sa pe președintele rus Vladimir Putin. FSB și Kremlinul au negat orice rol în acest caz.

Navalnîi are de ispășit o pedeapsa de doi ani și jumătate în închisoare, într-un caz considerat de sprijinitorii săi, de organizaţii internaționale pentru apărarea drepturilor omului și de Occident, drept motivat politic.

***

În regiunile din estul Rusiei au început proteste, sute de oameni oameni cerând eliberarea din închisoare a lui Alexei Navalnîi. Poliția din Moscova și din alte orașe i-au reținut pe aliații și colaboratorii liderului opoziției.

Liubov Sobol și Kira Yarmîș au fost reținute la Moscova , după cum au anunțat avocații celor două activiste.

Vladimir Rîjkov, fostul vicepreședinte al camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, a declarat agenției de presă TASS că poliția l-a reținut sub suspiciunea că ar fi încălcat legea privind organizarea de evenimente și adunări publice.

Corespondenții postului nostru de radio relatează că polițistii au făcut o percheziție la locuința șefului echipei lui Navalnîi de la Ekaterinburg, iar în orașul Kurgan de la granița cu Kazahstanul, o membră a echipei lui Navalnîi, Sofia Lopatina, a fost reținută. La Nijni Novgorod au fost reținuți activiștii Roman Timchenko și Stanislav Dmitrievski .

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a caracterizat drept „deplorabilă” arestarea celor mai apropiați aliați ai lui Navalnîi înaintea protestelor anunțate în întreaga Federație Rusă pentru astăzi. Charles Michel a cerut autorităților de la Moscova să respecte dreptul la întrunire.

Proteste pro Navalnii au loc, în ciuda prezentei masive a poliției la Irkutsk și Vladivostok. Echipa lui Navalnîi a anunțat proteste în peste 160 de orașe.

Desfășurarea în timp real a protestelor poate fi urmărită AICI.

Starea precară de sănătate a liderului opoziției aflat în detenție și în greva foamei i-a forțat pe aliații săi să organizeze aceste mitinguri, temîndu-se că viața sa este în pericol. Autoritățile medicale ruse susțin că starea sa de sanitate este satisfacatoare, ceea ce contrazice opiniile medicilor care cunosc bine dosarul medical al lui Navalnii și care sunt îngrijorați de starea sa de sănătate și de lipsa tratamentului adecvat acordat în detenție.

Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde a primit tratament îndelungat după otrăvirea sa în Siberia în luna august a anului trecut cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok. Navalnii il consideră răspunzator pentru otravirea sa pe președintele rus Vladimir Putin. FSB și Kremlinul au negat orice rol în acest caz.

Navalnîi are de ispășit o pedeapsă de 2 ani și jumătate în închisoare, într-un caz considerat de sprijinitorii săi, de organizatii internaționale pentru apărarea drepturilor omului și de Occident, drept motivat politic.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG