Linkuri accesibilitate

Proteste contra guvernului la Comrat și Vulcănești | Maia Sandu a condamnat atacul de la Olenivka


Protest antiguvernamental la Comrat, 31 Iulie 2022
Protest antiguvernamental la Comrat, 31 Iulie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Despre un nou protest la Comrat, față de creșterea prețurilor, scriu jurnaliștii de la portalul newsmaker.md. Locuitorii regiunii care au ieșit în stradă au scandat „Jos Maia Sandu” iar unul dintre organizatorii manifestației, Mihail Vlah, directorul consiliului de monitorizare al companiei publice Teleradio Găgăuzia a ținut să precizeze că „în spatele mitingului stau oamenii simpli ai Găgăuziei, care nu au legătură cu niciun partid și nici o țară nu stă în spatele acțiunii”. Protestatarii s-au adresat reprezentanților Federației Rusiei pentru ca cei din urmă să reexamineze contractul la gaz semnat cu Republica Moldova. Newsmaker amintește că un protest similar a avut loc sâmbătă, la Vulcănești, unde zeci de persoane au ieșit în stradă pentru a cere demisia „imediată” a președintei Maia Sandu și a guvernării.
  • Agora.md publică un material despre reforma universitară, despre care au discutat cu rectorul Universității de Stat din Moldova și fostul ministrul al Educației, Igor Șarov. „Lucrurile nu se vor schimba, dacă nu ieșim din cercul vicios în care le cerem tuturor performanță, fără a aloca resursele necesare”, a declarat rectorul, adăugând că numărul mare de instituții de învățământ într-o țară în care numărul absolvenților de liceu este în descreștere ridică cel puțin 2 întrebări, și anume sustenabilitatea acestora și în ce măsură programele de studii răspund cerințelor de pe piața muncii. Rectorul USM a mai specificat pentru AGORA că, din punctul său de vedere, ar fi fost benefică o discuție mai amplă, pentru a evita derapajele și a găsi cele mai bune soluții.
  • „De ce nu este OK dreptul angajatorilor din Moldova să demisioneze pensionarii”, titrează moldova.org. Organizațiile societății civile solicită autorităților să abroge prevederea prin care angajatorul are dreptul să concedieze pensionarii. Potrivit lor, aceste politici sunt discriminatorii. Cele mai afectate în această situație sunt femeile aproape de vârsta de pensionare, se menționează în articol. Jurnaliștii notează că un argument care a stat la baza introducerii acestei prevederi în Codul Muncii a fost necesitatea de a spori oportunitățile de angajare pentru persoanele tinere. În special, care nu-și pot găsi un loc de muncă potrivit calificării. Totuși, cel puțin 20 de organizații ai societății civile, într-un apel public către Parlament, susțin că această problemă de angajare a tinerilor nu este soluționabilă prin scoaterea din câmpul muncii a vârstnicilor.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, una dintre cele mai populare postări, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este a EuropeiLibere, care anunță că oficialitățile ucrainene au condamnat un apel rusesc pe social media care cerea ca membrii Batalionului Azov să sufere de o „moarte umilitoare”. Postarea pe Twitter a ambasadei ruse de la Londra a venit la câteva ore după atacul din 29 iulie asupra unei închisori dintr-o zonă a regiunii Donețk controlată de separatiștii pro-ruși în care zeci de prizonieri ucraineni ar fi fost uciși, între ei și membri ai Batalionului Azov. Rusia și Ucraina s-au învinovățit reciproc pentru incident.
  • A trezit interesul publicului și o postare, la același subiect, a TVR Moldova. Jurnaliștii scriu că Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, condamnă cu fermitate bombardarea închisorii din Olenivka și solicită noi investigații și sanctiuni internationale împotriva Federației Ruse. Liderul de la Kiev Volodimir Zelenski a calificat bombardarea închisorii în care au fost ucise peste 50 de persoane drept "crimă de război deliberată a Rusiei", după ce Moscova a acuzat forţele ucrainene de acest atac.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG