Linkuri accesibilitate

Mișcarea Națională Unită din Georgia a lansat proteste „permanente” și cere eliberarea lui Mihail Saakașvili


Proteste în Georgia pentru susținerea lui Mihail Saakașvili
Proteste în Georgia pentru susținerea lui Mihail Saakașvili

Mișcarea Națională Unită (ENM) de opoziție din Georgia a lansat proteste „permanente” cerând eliberarea fostului președinte Mihail Saakașvili, care se află la o lună în greva foamei.

„Singura cerere de pe ordinea de zi azi este libertatea pentru Saakașvili”, le-a spus politicianul opozitiei Zaal Udumașvili protestatarilor astazi, în timp ce se adunau în fața închisorii din orașul Rustavi unde este deținut Saakașvili.

Un alt lider al partidului Mițcarea Naționala Unită, Koba Khabazi, a spus că va rămâne acolo peste noapte și a cerut altor protestatari să facă același lucru.

Un miting similar are loc lângă Casa Guvernului din Batumi,orașul de coastă în care liderul Mișcării, Nika Melia, le-a spus manifestanților că protestele nu se vor încheia până când „adevărul va prevala” și Saakașvili va fi eliberat.

Georgia trece printr-o criza politică de la alegerile parlamentare din 2020. Criza s-a adâncit de când Saakașvili a fost închis luna trecută înaintea primului tur al alegerilor locale și a intrat în greva foamei.

Rezultate parțiale ale alegerilor locale din turul al doilea de la weekendul trecut , arata ca partidul de guvernamînt, Visul Georgian a ciștigat la limită 19 din cele 20 de posturi de primari aflate în competiția electorala, inclusiv 5 in cele mai mari orașe ale Georgiei – inclusiv in capitala Tbilsi. Opozitia susține ca alegerile au fost fraudate.

XS
SM
MD
LG