Linkuri accesibilitate

Proteste la Kabul pentru eliberarea banilor blocați de comunitatea internațional


Pe străzi, în Kabul
Pe străzi, în Kabul

Sute de afgani au mărșăluit în Kabul cerând eliberarea de miliarde de dolari din active înghețate de comunitatea internațională, într-un protest îndreptat împotriva talibanilor aflați la putere, pe fundalul unei crize economică în creștere care amenință să se transforme într-un dezastru umanitar.

Protestatarii, ținând pancarte pe care scria „Să mâncăm” și „Dă-ne banii noștri înghețați”, au mărșăluit pe un bulevard central și în apropierea ambasadei SUA. După ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului la mijlocul lunii august, comunitatea internațională a refuzat să-i recunoască drept noii conducători legitimi ai Afganistanului, îndemnându-i să stabilească un guvern incluziv și să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale omului tuturor afganilor.

Principalii donatori internaționali au blocat cea mai mare parte a ajutorului acordat țării, iar rezervele băncii centrale afgane deținute în străinătate au fost, de asemenea, înghețate. Talibanii au interzis protestele neaprobate, reprimând puternic mai multe demonstrații organizate de femei care cer dreptul la locuri de muncă și la educație. Un sondaj al Programului Alimentar Mondial (PAM) de săptămâna trecută a arătat că aproximativ 98 la sută dintre afgani nu mănâncă suficient, șapte din 10 familii recurgând la împrumuturi alimentare, ceea ce îi împinge și mai adânc în sărăcie. Prețurile la alimente, combustibil și alte produse de bază au crescut mult.

La începutul acestei luni, Banca Mondială a declarat că donatorii au aprobat transferul a 280 de milioane de dolari dintr-un fond înghețat către două agenții de ajutor umanitar pentru a susține Afganistanul să răspundă actualei crizei umanitare. În timpul stăpânirii talibane din Afganistan din 1996-2001, militanții au interzis femeilor și fetelor de la educație și viața publică, au impus bărbi pentru bărbați și participarea la rugăciuni, au interzis sporturile și divertismentul și au efectuat execuții publice.

XS
SM
MD
LG