Linkuri accesibilitate

Proteste: președintele american îi îndeamnă pe guvernatori să „domine” străzile


Protest la Washington, 31 mai 2020.
Protest la Washington, 31 mai 2020.

Președintele Donald Trump a avut o discuție cu guvernatorii, pentru a găsi metode să pună capăt violențelor în care degenerează de multe ori protestele antirasiale.

Corespondență de la Washington: Donald Trump și guvernatorii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

În cursul conferinței telefonice, presedintele Trump i-a calificat pe guvernatori drept „slabi” în fata demonstrantilor, cerindu-le sa „domine” protestele care degenereaza. Trump a aratat ca strazile oraselor trebuiesc recucerite, spunindu-le guvernatorilor sa foloseasca forta impotriva demonstrantilor.

Manifestatii de protest, unele cu accente violente, au avut loc in numeroase orase americane toată săptămâna, dupa uciderea luni, 25 mai, a unui afroamerican, sufocat de polițistul alb care-l retinuse.

Trump le-a spus guvernatorilor ca daca nu controleaza strazile vor arată că sunt „slabi”. „Daca nu dominati, va pierdeti timpul” - a spus Trump pe durata conversatiei telefonice. El i-a îndemnat să folosească armata, adaugând: „avem o armata grozava”. Trump a reamintit că, acum citiva ani, miscarea de protest „Occupy Wall Street”, pe care a considerat-o patetica, a fost oprita pentru ca guvernatorii au fost duri.

Presedintele a mai aratat ca persoanele arestate în timpul actualelor proteste ar trebui să stea la inchisoare chiar și 10 ani. „Aveti dreptul sa ripostati” - a spus Trump, care s-a referit la proteste ca fiind un „razboi”. El a adaugat: „Poate ministrul meu al jutitiei m-ar opri sa o spun, dar sinteti toti mari, duri, puternici si aveti dreptul sa ripostati”.

Pina acum, cu exceptia unor mesaje pe Twitter care au generat diviziune si a unei interventii in care si-a exprimat regretul pentru cele intimplate cu George Floyd, Trump a fost in general neobisnuit de tacut.

Cele spuse in timpul convorbirii de duminică au atras imediat critici din partea unor guvernatori, intre care Gretchen Whitmer din Michigan, care a declarat: „Presedintele i-a atacat repetat si intr-o maniera agresiva pe guvernatorii care fac tot ce pot pentru a mentine pacea, in timp ce au de infruntat și o pandemie care se intimpla o data la o generatie”. Guvernatorea a spus ca declaratiile presedintelui ar trebui sa-i ingrijoreze pe americani pentru ca ele dovedesc ca administratia are intentia sa cultive ura si diviziunea, care poate duce la si mai multe violente si distrugeri.

Trump l-a laudat pe guvernatorul democrat din Minnesota pentru ca a inceput sa foloseasca Garda Nationala impotriva manifestantilor. Cind cineva a remarcat ca Garda Națională (formată din rezerviști) pe străzile americane arata ca o forta de ocupatie, Trump a replicat ca dupa recentele violente pe oameni nu i-ar deranja o forta de ocupatie. El a spus ca prima faza a ripostei din Minneapolis a fost „slaba” si ca intervenția Gărzii Nationale a indicat prezența unei forte care poate „domina” situația.

„Nu putea fi mai bine. A fost un lucru minunat de vazut” - a spus Donald Trump.

Casa Alba a informat ca principalul obiectiv al conversatiei a fost sa incurajeze guvernatorii sa apeleze la Garda Nationala pentru a recistiga controlul asupra strazilor. Tot Trump, pe 1 mai, își exprima simpatia pentru manifestantii care patrunsesera inarmati in Adunarea Legislativa din Michigan, cerind ca statul sa ridice restrictiile impuse pentru a controla extinderea pandemiei de coronavirus.

XS
SM
MD
LG