Linkuri accesibilitate

Violențe în nordul Kosovo, după un raid al poliției (VIDEO)


Poliția kosovară în orașul divizat Mitrovica, Kosovo, 13 octombrie 2021.

Tensiunile între Serbia și Kosovo s-au accentuat miercuri, 13 octombrie, când poliția kosovară a desfășurat operațiuni anti-contrabandă care au provocat protestele localnicilor sârbi, urmate de ciocniri cu poliția și de un avertisment din partea Uniunii Europene.

Șase polițiști și peste zece localnici au fost răniți, iar opt persoane au fost arestate în nordul Kosovo, la protestele împotriva raidurilor.

O echipă de doi reporteri de la Radio Europa Liberă care urmărea tulburările a fost atacată de o mulțime care a înconjurat taxiul în care călătoreau jurnaliștii și le-a distrus camera video. Ambii jurnaliști au scăpat nevătămați.

Violențe în nordul Kosovo, după un raid al poliției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:48 0:00

Incidentele confirmă temerile de luna trecută privind agravarea disputei după introducerea de către Kosovo a unor restricții privind plăcuțele de înmatriculare sârbești.

Acțiunile poliției din Kosovo din 13 octombrie au vizat presupuși contrabandiști din Priștina, Peja, Mitrovica de Sud și Mitrovica de Nord, care este o localitate majoritar sârbă.

„În timp ce în toate celelalte regiuni operațiunea polițienească a decurs fără probleme, în Mitrovica de Nord s-au adunat grupuri criminale organizate, au creat blocaje rutiere cu diverse mijloace de transport, [și] au folosit butelii de gaz, focuri de foc și grenade de mână pentru a obstrucționa și a ataca vameșii și oficiali de poliție ", a declarat poliția din Kosovo într-un comunicat.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a spus că este „în contact cu Belgradul și Pristina”.

„Incidentele violente din nordul Kosovo trebuie să se oprească imediat. Acțiunile unilaterale și necoordonate care pun în pericol stabilitatea sunt inacceptabile", a avertizat pe Twitter Borrell.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG