Linkuri accesibilitate

Protestele împotriva restricțiilor impuse de COVID se extind în China


Polițiștii arestează protestatarii din Shanghai în timpul priveghiului cu lumânări pentru victimele incendiului din Urumqi
Polițiștii arestează protestatarii din Shanghai în timpul priveghiului cu lumânări pentru victimele incendiului din Urumqi

Protestele față de restricțiile severe impuse de China cu privire la COVID-19 s-au extins duminică în mai multe orașe, inclusiv în centrul financiar Shanghai, la aproape trei ani de la declanșarea pandemiei, transmite agenția de presă Reuters.

Protestele au fost exacerbate și de un incendiu declanșat în vestul țării și care, spun protestatarii, s-ar datora neglijenței criminale a autorităților. Incendiul, care a ucis 10 persoane într-o clădire înaltă din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, a stârnit o furie publică generalizată. Mulți internauți au spus că rezidenții nu au putut scăpa la timp deoarece clădirea era parțial blocată ca măsură anti-COVID, lucru negat de oficialii orașului.

„Anulați carantina în China!”

Incendiul dein Urumqi a alimentat un val de nesupunere civilă fără precedent în China continentală de când Xi Jinping a preluat puterea, în urmă cu un deceniu.

În Shanghai, cel mai populat oraș din China, locuitorii s-au adunat sâmbătă seara pe bulevardul Urumqi, pentru un priveghi la lumina lumânărilor. Manifestația s-a transformat în protest la primele ore ale zilei de duminică.

Dincolo de lanțul de polițiști, mulțimea ridica foi albe de hârtie deasupra capului - un simbol de protest împotriva cenzurii. Apoi, oamenii au început să strige: „Anulați carantina din Urumqi, anulați carantina pentru Xinjiang, anulați carantina pentru întreaga Chină!", potrivit unui videoclip distribuit pe rețelele de socializare.

Poliția a încercat să intervină, făcând câteva arestări. La un alt moment dat, un grup mare a început să strige: „Jos Partidul Comunist Chinez, jos Xi Jinping!”, potrivit martorilor și înregistrărilor video, într-un protest public rar întâlnit împotriva conducerii țării.

Politica zero-COVID, tot mai nepopulară

Chiar dacă o mare parte a lumii încearcă să coexiste cu coronavirusul, China menține o politică zero-COVID. Deși scăzut față de situația din alte regiuni, numărul de cazuri din China a atins un nivel record față de zilele precedente, cu aproape 40 000 de noi infecții înregistrate sâmbătă.

Politica zero-COVID, impusă de liderul chinez Xi Jinping, este considerată în China ca salvatoare de vieți și esențială pentru a preveni suprasolicitarea sistemului de sănătate. Oficialii au promis să continue cu ea, în ciuda reacții tot mai puternice ale oamenilor și costurile tot mai mari impuse economiei chineze, a doua la nivel mondial.

Oficialii relaxează carantina din Urumqi

Duminică, oficialii din Xinjiang au anunțat că transportul public din Urumqi va fi reluat treptat, începând de luni. Orașul are patru milioane de locuitori și mulți dintre aceștia au fost supuși uneia dintre cele mai lungi carantine din China, interzicându-li-se să-și părăsească locuințele vreme de 100 de zile.

Cu o zi înainte, secretarul Partidului Comunist din Xinjiang, Ma Xingrui, a cerut regiunii să intensifice măsurile de menținere a securității și să limiteze manifestațiile „ilegale” împotriva măsurilor de prevenire a COVID.

Protestele publice pe scară largă sunt extrem de rare în China, unde spațiul pentru disidență a fost aproape eliminat sub conducerea lui Xi, forțând cetățenii să se descarce mai ales pe rețelele de socializare, unde se joacă de-a șoarecele și pisica cu cenzura.

Locuitori ai Shanghaiului la priveghiul pentru victimele incendiului din Urumqi
Locuitori ai Shanghaiului la priveghiul pentru victimele incendiului din Urumqi

Nemulțumirea este în creștere

Frustrarea este în creștere, la puțin peste o lună după ce Xi și-a asigurat un al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist Chinez. Amploarea protestelor de stradă ar trebui să le dea de gândit liderilor partidului, care ar trebui să reacționeze, crede Dan Mattingly, profesor asistent de științe politice la Universitatea Yale, intervievat de Reuters.

„Acest lucru forțează partidul să aibă o reacție. Este foarte posibil ca una dintre reacții să fie represiunea: îi vor aresta și îi vor urmări în justiție unii protestatari". Cu toate acestea, spune Mattingly, tulburările sunt mult mai mici față de cele din 1989, când protestele au culminat cu represiunea sângeroasă din Piața Tiananmen.

„Sentimentul popular contează”, a spus el. „Dar atâta timp cât nu există o scindare în cadrul elitei și atâta timp cât APL (Armata Populară de Eliberare) și serviciile de securitate rămân de partea sa, Xi nu se confruntă cu niciun risc semnificativ să fie înlăturat de la putere".

În ciuda amenințării cu represaliile, informează AFP, sute de persoane s-au adunat și duminică după-amiază în centrul orașului Shanghai pentru a organiza un protest tăcut, în apropiere de locul unde a avut loc la primele ore ale dimineții demonstrația împotriva politicii chineze „zero-COVID”.

Manifestanții, care țineau în mână bucăți de hârtie albă și flori, au stat în tăcere în mai multe intersecții, înainte ca polițiștii să vină să deblocheze drumurile.

XS
SM
MD
LG