Linkuri accesibilitate

Protestele anti-guvernamentale din Iran iau amploare


Protest anti-guvernamental la Teheran, 27 septembrie 2022.
Protest anti-guvernamental la Teheran, 27 septembrie 2022.

În Iran continuă să crească în intensitate protestele anti-guvernamentale, în ciuda avertismentelor puterii că reprimarea lor va fi și mai brutală.

Demonstrațiile (soldate deja cu moartea a zeci de persoane și arestarea altor peste o mie de oameni) au început ca reacție la moartea unei tinere în arestul poliției, după ce fusese reținută sub acuzația că a sfidat codul vestimentar strict impus de regimul autoritar islamist de la Teheran.

Înregistrări video postate pe rețelele de socializare au arătat demonstrații și adunări de protest în cel puțin șase orașe din Iran, Tabriz, Najafabad, Sifahan, Teheran, Mashhad Sanandaj și Urmia.

Protestatarii și rudele tinerei de 22 de ani Mahsa Amini spun că ea a fost ucisă de polițiștii care au bătut-o în detenție. Autoritățile susțin că ea a decedat în urma unui atac de cord.

Mânia declanșată de moartea tinerei s-a adăugat nemulțumirii populare crescânde în ultimele luni generată de deteriorarea continuă a nivelului de trai și de greutățile economice pe care le întâmpină Iranul ca urmare a sancțiunilor impuse de Statele Unite regimului islamist de la Teheran din cauza programului său nuclear.

Mânia față de regim generată de moartea Mahsei Amini a reaprins și resentimentele vechi de zeci de ani ale populației față de modul cum sunt tratate femeile iraniene de către conducerea religioasă a Iranului, care a impus legislația ce le obligă pe femei să-și acopere capul în public cu vălul islamic (hijabul).

Nemulțumirea populară din aceste zile din Iran are ecouri și în afara granițelor țării: foarte mulți iranieni care trăiesc în străinătate au anunțat pe rețelele de socializare că pe 1 octombrie vor lua parte în mai mult de 70 de orașe din întreaga lume la manifestații de solidarizare cu protestele din Iran.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG