Linkuri accesibilitate

Proton Technologies AG: Nu există dovezi că Minskul a fost avertizat că în avionul deviat era o bombă


Bagajele din avionul deturnat au fost cercetate de agenți de securitate pe aeroportul din Minsk, 23 mai 2021
Bagajele din avionul deturnat au fost cercetate de agenți de securitate pe aeroportul din Minsk, 23 mai 2021

Compania Proton Technologies AG din Elveția spune că nu a văzut „dovezi credibile” pentru a susține afirmația Belarusului că Minskul a primit o amenințare cu bombă prin e-mail înainte de a devia un avion de pasageri către Minsk, duminică 23 mai.

Liderul de la Minsk Aleksandr Lukașenka a susținut că autoritățile țării sale ar fi primit, pe 23 mai, un avertisment într-un e-mail din Elveția cu privire la existența unei bombe pe zborul Ryanair - Atena - Vilnius. Avionul a fost apoi escortat de un avion militar belarus la Minsk, chiar dacă aeroportul din Vilnius era mai aproape.

Belarus a deturnat un avion ca să aresteze un jurnalist de opoziție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Când avionul a aterizat, un jurnalist critic al regimului lui Lukașenka și iubita sa au fost imediat reținuți de poliție. Nu a fost găsită nicio bombă în avion, și dupa arestarea celor doi avionul și-a continuat cursa, dar citiva pasageri au ramas si ei in capitala belarusului.

"Nu am văzut dovezi credibile că afirmațiile din Belarus sunt adevărate", a declarat ProtonMail, o divizie a Proton Technologies din Elveția, într-o declarație din 27 mai, adăugând că e-mailul a fost trimis după ce aeronava a fost forțată să schimbe cursul.

ProtonMail a declarat că va ajuta autoritățile europene în orice investigație a incidentului, care a stârnit indignare la nivel mondial.

Oficialii din Belarus au declarat că e-mailul a fost trimis în limba engleză printr-un serviciu de e-mail criptat, și că expeditorii ar fi grupul militant palestinian Hamas. Hamas a negat vehement afirmația.

ProtonMail a declarat postului nostru într-un e-mail după declarația din 27 mai că copia unui e-mail scurs în presă nu a fost obținută de la companie și, din cauza criptării utilizate de ProtonMail, „nu putem accesa sau verifica conținutul mesajului . " "Cu toate acestea, putem vedea când a fost trimis mesajul și putem confirma că mesajul în cauză a fost trimis după ce avionul a fost redirecționat", a spus acesta.

„Datorită utilizării ProtonMail de către cetățenii bielorusi pentru a-și proteja intimitatea, guvernul Lukașenka a încercat să blocheze accesul la ProtonMail începând din vara anului 2020. Condamnăm aceste acțiuni, precum și acțiunile recente care implică zborul Ryanair 4978.- se mai soune in declaratia companiei elvețiene.

Între timp, Lina Beisiene, o purtătoare de cuvânt a aeroporturilor lituaniene, a declarat pentru serviciul de știri Baltic că pe 23 mai oficialii lituanieni au fost anunțați că deturnarea avionului a fost determinată de un conflict între pasageri și echipajul de zbor.

Cu toate acestea, a spus ea, Lituania nu a primit informații despre amenințarea cu bomba sau alte detalii din Belarus.

UE a început deja să taie legăturile aeriene Belarusul, iar miniștrii de externe ai blocului s-au întâlnit astăzi la Lisabona pentru a discuta sancțiuni suplimentare asupra țării.

Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) din Montreal, Canada, va organiza, de asemenea, o întâlnire urgentă astazi pentru a discuta despre deturnarea de catre Belarus a avionului companiei RyanAir pe 23 mai.

XS
SM
MD
LG