Linkuri accesibilitate

PSD și UDMR cer Avocatului poporului să conteste noua lege electorală la Curtea Constituțională


Romania - alegeri prezidențiale turul doi, general, 24 noiembrie 2019

În România, Partidul Social Democrat și Uniunea Democrată a Maghiarilor au cerut Avocatului poporului să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență referitoare la alegerile anticipate. Ambele partide nu sunt de acord ca în ziua alegerilor parlamentare să se poată vota în orice secție de votare. „Este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral, mai multe puncte ale actului normativ fiind neconstituționale”, a declarat luni, 17 februarie, președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Premierul Ludovic Orban argumentează că acest sistem de vot, pe liste suplimentare, este benefic și îi ajută pe studenți să participe la alegeri. Mai multe, aici.

Ordonanța, adoptat într-un pachet de 25 legi cu numai o seară înainte de demiterea guvernului liberal condus de Ludovic Orban, a fost publicată vinerea trecută în Monitorul Oficial.

Ea legiferează între altele votul de trei zile în diasporă, cum a fost la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019 și dublarea la 12 a numărului parlamentarilor aleși de diasporă.

XS
SM
MD
LG