Linkuri accesibilitate

PSD preferă să distrugă economia țării decât să recunoască că nu are bani să onoreze promisiunile făcute (Florin Câțu/„22”)


„S-au perindat deja trei echipe PSD... În fruntea bucatelor se află inşi de cea mai joasă calitate” (Mircea Morariu/contributors.ro).

Un articol semnat Vladislav Șaran și apărut pe site-ul NewsInt este preluat pe blogurile Adevărul. Se referă al turul al doilea al alegerilor de primar de la Chișinău și re-argumentează importanța prezenței la vot a moldovenilor. Aceste alegeri vor influența mult apropiatele alegeri parlamentare. Șaran consideră că principala exigență a alegătorilor pentru primaria capitalei ar fi profilul moral, necorupt, al viitorului edif-șef. Numai că și despre cei doi candidați rămași în cursă, Ion Ceban, din partea socialiștilor, și Andrei Năstase din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr se spun destule. Cel dintâi ar avea la activ afaceri imobiliare încâlcite, iar Andrei Năstase mai multe case decât a declarat.

Mircea Morariu discută pe contributors.ro calitatea proastă a membrilor cabinetului PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă. O face comparând acest guvern cu primele guverne social-democrate. Guvernul provizoriu condus de Roman imediat după Revoluție îl avea pe Mihai Șora la Educație, pe Andrei Pleșu la Cultură, pe Sergiu Celac la Externe. „Sigur, scrie comentatorul, astăzi ştim că totul fusese calculat cu maximă atenţie de emanaţii Revoluţiei. Conştienţi de faptul că le lipseşte legitimitatea au recurs la o imensă manipulare, iar valorilor autentice le-au alăturat oameni al căror rost era acela să anihileze elanurile mult prea reformiste care ar fi putut să arunce în aer planurile ticluite de Iliescu, Brucan, Gelu Voican-Voiculescu, de Petre Roman însuşi”. Și chiar după alegerile din mai '90, echipa de miniștri nu a putut fi acuzată de incompetență. Erau oameni tineri, cu școli bune în cv., vorbitori de limbi străine. PSD deține iar guvernarea, din ianuarie 2017. „S-au perindat deja trei echipe” până la „agramata absolută Viorica Vasilica Dăncilă. (...) astăzi, din voinţa penalului Liviu Nicolae Dragnea, în fruntea bucatelor se află inşi de cea mai joasă calitate. Absolvenţi de universităţi proaste, de periferie, de tot felul de Colegii Naţionale de Apărare, cu diplome luate fără o singură zi de prezenţă efectivă (...), indivizi care siluiesc zilnic , fără nici o jenă sărmana limbă română (...), inşi numai buni pentru a fi înscrişi în regim de maximă urgenţă la şcoli ajutătoare (...)”.

Lui Andrei Cornea, comentator la revista 22, i se pare și că nu sunt semne de îndreptare. Veriga importantă a justiției începe să cedeze: curg achitările, sau amânările (magistrații speră să apuce să se pensioneze înainte de a se lega la cap cu verdicte în procesele lui Dragnea și ale altor sus-puși.

Iar analistul economic Florin Câțu, intervievat tot în 22 de Andreea Pora, îi dă implicit dreptate pe partea măsurilor economice. În speță, previzibila devalizare a Pilonului II de pensii (pensiile private ale românilor până în 45 de ani). Motivul: PSD preferă să distrugă economia țării decât să recunoască că nu are bani să onoreze măcar unele dintre promisiunile făcute. Amânată de la 1 ianuarie la 1 iulie, mărirea pensiilor trebuie musai făcută, consideră pesedișitii. Cum România se împrumută deja la dobânzi tot mai mari pentru salarii, echipa lui Dragnea a găsit comoara: pilonul II de pensii. Florin Câțu se teme că nu e vorba de o proiecție teoretică, nici de o suspendare pe termen scurt, ci pur și simplu de intenția naționalizării acestor bani care trebuiau să asigure un plus de 15% la pensiile celor aflați acum în plină carieră.

XS
SM
MD
LG