Linkuri accesibilitate

PSRM şi ACUM îşi cheamă simpatizanții duminică la un miting


Liderii Blocului ACUM la conferinţa la care au anunţat organizarea mitingului. 13 iunie 2019

Politologul Dionis Cenuşă consideră că mobilizarea populației în sprijinul noului guvern e o încercare de a-şi demonstra legitimitatea internă şi de a pune presiune pe PD.

În zilele trecute de la formarea noii coaliții dintre ACUM și socialiști, liderii ei au spus mereu că spre deosebire de rivalii din PD nu-și vor chema deocamdată suporterii în stradă, ca să nu sporească tensiunea și așa extrem de înaltă din societate. Aceste rețineri au dispărut joi, când liderii ACUM și președintele fost socialist Igor Dodon au chemat oamenii la demonstrație.

Manifestaţia anunțată cu titlul „Marşul poporului” în susţinerea noului guvern urmează să aibă loc în faţa Parlamentului duminică, după o săptămână de conflict latent între noua majoritatea parlamentară și Partidul Democrat care nu vrea să cedeze guvernarea.

„Fiţi vigilenţi pentru că regimul lui Plahotniuc va face tot ce îi stă în puteri ca să vă împiedice să veniţi la Marşul poporului. Vor încerca să oprească transportul public, vom ameninţa şoferii, vor bloca străzi. Pregătiţi-vă, veniţi din timp. Noi facem un marş paşnic, iar orice provocare şi act de violenţă va fi pe responsabilitatea regimului”, a declarat prim-ministra Maia Sandu.

Premierul Maia Sandu în studioul Europei Libere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:26:27 0:00

„Aţi văzut susţinerea din exterior. Presiunea externă şi internă creşte şi va creşte în continuare. Cu câţi mai mulţi vom fi, cu atât mai repede va avea loc transmiterea paşnică a puterii”, a spus şeful statului Igor Dodon.

Între timp grupuri de cetățeni care se declară susținători ai Partidului Democrat, chiar dacă unii dintre ei recunosc fără ezitare că au fost convocați de Partidul Șor, continuă pichetarea în regim non-stop în corturi instalate în faţa mai multor instituţii ale statului.

În faţa Ministerului de Interne. 13 iunie 2019
În faţa Ministerului de Interne. 13 iunie 2019

Cum a reacționat fosta guvernare la intenția majorității parlamentare să-și cheme susținătorii în capitală? Vicepreşedintele PD, Vladimir Cebotari, a calificat drept iresponsabilă decizia PSRM şi a Blocului ACUM de a scoate lumea în stradă. „Este o prostie, căci vrei să provoci lumea la confruntări și violențe. Încă o dată demonstrează cât de iresponsabili sunt unii”, a comentat Cebotari citat de TV8, negând că formaţiunea sa ar intenţiona să scoată şi ea oamenii la protest în centrul capitalei. PDM a mai anunţat că își convoacă vineri Consiliul naţional politic pentru a lua decizii privind soluționarea blocajului politic.

Politologul Dionis Cenuşă consideră că mobilizarea populaţiei în sprijinul noului guvern e o încercare a PSRM şi Blocul ACUM de a-şi demonstra legitimitatea internă şi de a pune presiune pe PD:

Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă

„Probabil duminică va fi o zi importantă deoarece ulterior va urma o decizie din partea Comisiei de la Veneţia. Deci cumva se încearcă crearea unei presiuni interne în paralel cu una externă care urmează să se amplifice odată ce avem un rezultat final privind modul cum sunt evaluate deciziile adoptate de către Curtea Constituţională. Cu eforturile pe intern realizate prin intermediul protestelor şi cu cele de pe exterior se crede că democraţii ar putea fi înfrânţi.”

Aceasta abordare ar putea fi cea mai rapidă victorie a majorităţii parlamentare, dar ridica şi riscul unor provocări, spune Dionis Cenuşă.

„Având în vedere că democraţii au ales o strategie clară legată de protecţia instituţiilor de stat cu perete viu şi aici mă refer la mixtul persoanelor care stau în faţa instituţiilor de stat din care fac parte atât tineri, cât şi persoane vârstnice aduse din teritoriu. Am putea să ne trezim cu provocări organizate de aceste două grupuri împotriva susţinătorilor PSRM şi ACUM. Provocările nu trebuie excluse, dar în acest caz responsabilitatea va fi în mod special pe seama PD, deoarece ei au organizat proteste împotriva ACUM săptămâna trecută, au lansat mai multe mesaje de discreditare a PSRM. Există un set de paşi care este urmat de PD pentru a genera aceste provocări.”

Expertul în probleme de securitate Dumitru Mînzărari consideră că pe lângă tactica protestului stradal inevitabil produce efect scoaterea din rețeaua de putere a PD a unor instituţii şi entităţi începând cu cele mai slab controlate de centru, cum ar fi bunăoară ambasadele. Expertul sugerează că confruntarea cea mai crâncenă se produce pe dimensiunea externă.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG