Linkuri accesibilitate

O publicație online din Estonia a fost blocată de Roskomnadzor


Russia - Albert Razin, a scholar and activist in the Russian region of Udmurtia, set himself on fire in front of the local parliament building in September in defense of the Udmurt language. screen grab

Un site web din Estonia specializat în informații despre popoarele fino-ugrice și Mari a anunțat că a fost blocat de Roskomnadzor din Rusia pentru conținutul său despre un intelectual - Albert Razin - care și-a dat foc pentru a protesta împotriva unei mișcări guvernamentale de anulare a cursurilor obligatorii de limbă udmurtă.

Site-ul MariUver a postat pe pagina sa de Facebook astăzi informația că Roskomnadzor a blocat site-ul deoarece activiștii Mari l-au omagiat pe Albert Razin, spunând că postările conțin informații despre cum oamenii se pot sinucide.

Site-ul Idel Realities (Idel.Realii), un site de știri regional al serviciului Tatar-Bashkir postului nostru de radio, a fost de asemenea blocat uneori din cauza informațiilor despre Razin.

În septembrie 2019, Razin, un intelectual și activist de 79 de ani, care a fost un avocat îndârjit de multă vreme pentru păstrarea limbii udmurtă, a organizat un protest în piața principală din fata sediului legislativului regional din Ijevsk. A ținut două pancarte pe care scria: „Dacă limba mea moare mâine, atunci sunt gata să mor azi” și „Am o Patrie?” După ce a stat acolo ore în șir și-a dat foc. A murit la scurt timp cu arsuri pe tot corpul.

Luna trecută, camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat, în lectură finală a controversatei legislații care permite guvernului să reglementeze ortografia limbilor minoritare din Federația Rusă inclusiv limbile grupurilor etnice indigene din Siberia și Extremul Orient. Parlamentarii spun că proiectul de lege este menit să salveze unele limbi de la dispariție prin accelerarea procesului de aprobare a normelor de ortografie, dar multe grupuri care promovează limbile, cultura și istoria indigenă în Federația Rusă consideră că este o parte a mișcării Kremlinului de a spori controlul asupra predării acestor materii în numeroasele republici și regiuni etnice ale Rusiei.

Noul proiect de lege trebuie în continuare aprobat de camera superioară a parlamentului, Consiliul Federației, și aprobat de Putin.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG