Linkuri accesibilitate

E drumul integrării europene a R. Moldova într-o ceață deasă?


La protestele de după alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.
La protestele de după alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

Directorul Asociației ADEPT Igor Boțan analizeasă subiectul în dialogul săptămânal cu Vasile Botnaru.

Vineri, Parlamentul de la Chișinău a amânat cu cel puțin o săptămâna discuția despre amendarea Constituției pentru a se ancora integrarea europeană în legea de bază. I:

Integrarea europeană în Constituție: inițiativă sinceră sau doar „de ochii lumii”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:16 0:00
Link direct

Europa Liberă: Întrebarea generică pentru acest interviu ar fi: Cine și de ce se opune introducerii în Constituție a sintagmei „integrarea europeană” ca scop strategic al Republicii Moldova?

Igor Boțan: „Dezbaterile din Parlament săptămâna trecută au arătat care sunt argumentele fracțiunilor parlamentare referitoare la această inițiativă a Partidului Democrat. Toate fracțiunile parlamentare, cu excepția grupului parlamentar al Partidului Popular European din Moldova, cred că Partidul Democrat care a venit cu această inițiativă nu este credibil pentru a face astfel de oferte societății. Și argumentele au fost de felul următor: dacă există o hotărâre a Curții Constituționale care spune că Republica Moldova are la bază setul de valori europene, ar fi în plus ca această sintagmă să fie inclusă în Constituție.”

Europa Liberă: PLDM-iștii mai spun că există Acordul de Asociere care descrie foarte clar foaia de parcurs și măsurile tactice și scopul strategic.

Igor Boțan: „Și replica democraților este: după alegeri nu se știe ce va fi și ca să avem siguranță că vectorul de integrare europeană a Republicii Moldova nu va fi eliminat din agenda politică de o eventuală victorie a socialiștilor, iată că ar fi bine să avem această inserțiune în Constituție...”

Europa Liberă: Cât de corectă e această atitudine față de electoratul care, să zicem că e jumătate, e mai puțin de jumătate, dar după, să zicem, două cicluri electorale s-ar putea să fie mai mult, mai puțin și atunci democrații, pardon, spun: „hai să castrăm de pe acum ideile pro-estice și să înscriem în Constituție astfel încât nimeni să nu mai îndrăznească și să nu poată, de fapt, schimba acest curs”. Nu cumva asta-i antipopular, așa cum spun socialiștii?

Igor Boțan: „Nu, nu este antipopular, este o idee bună. Problema e că promotorul acestei idei nu are credibilitatea cuvenită din partea celor de stânga și celor de dreapta – pro-europenilor și euroasiaticilor. Acesta e miezul problemei.”

Europa Liberă: Dar haideți să ne imaginăm că-i exact invers, că socialiștii sau comuniștii adineauri ar fi introdus în Constituție, când aveau 71 de voturi, să fi spus: „Mișcarea spre Est e singura posibilă pentru Republica Moldova”. Cum s-ar fi simțit adversarii de pe dreapta?

Igor Boțan: „Da, dar noi am trecut prin aceasta. Vladimir Voronin a obținut 71 de mandate din majoritatea constituțională în 2001 și doar peste un an și jumătate tot Vladimir Voronin a fost cel care a semnat decretul privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Mai mult decât atât, democrații au dreptate în sensul că la 24 martie 2005 toate fracțiunile parlamentare, inclusiv fracțiunea majoritară au semnat declarația privind integrarea europeană a Republicii Moldova, în care spuneau că acest vector integraționist este unul ireversibil.”

Europa Liberă: Dl Boțan, eu mă refer la dreptul moștenitorilor de a decide soarta lor. Să admitem că Dvs. sunteți ateu și dați un decret sau scrieți un testament pentru toți copiii, nepoții, strănepoții și strănepoții strănepoților ei să fie toți atei, îi lipsiți de dreptul de a alege să creadă în Dumnezeu sau în Buddha, sau în Allah.

Igor Boțan: „Oricum, Constituția poate fi revăzută dacă vin forțe politice și conving cetățenii, pot organiza un referendum de anulare a unei clauze. Eu voiam doar să...”

Europa Liberă: Adică, dacă au să fie suficient de mulți și suficient de convinși, strănepoții pot schimba starea de lucruri?

Igor Boțan: „Sigur! Nimic nu e bătut în cuie. Problema e că, așa cum spuneam, comuniștii au fost cei care au introdus pe agenda politică integrarea europeană prin decret prezidențial. Ei au făcut toată munca preparatorie pentru ca Republica Moldova să semneze, într-un sfârșit, Acordul de Asociere. Mai mult decât atât, socialiștii care spun că integrarea europeană ar fi o ideologie, sigur că nu au dreptate, pentru că în 2009 Zinaida Greceanîi și Igor Dodon, în calitate de prim-ministru și prim-viceprim-ministru, au supus votului în Parlament programul de guvernare după alegerile din 5 aprilie 2009, în care spuneau – ei spuneau! – că integrarea europeană este ireversibilă. Deci, dacă dl Igor Dodon și dna Zinaida Greceanîi își schimbă peste noapte viziunile, acest lucru este din considerente de câștig politic și nu din considerente de dezvoltare a Republicii Moldova.”

Igor Boțan în studioul Europei Libere
Igor Boțan în studioul Europei Libere

Europa Liberă: OK. Cu socialiștii ne-am lămurit. Dar de ce se opun cei care optează pentru vectorul european al dezvoltării?

Igor Boțan: „Am văzut care a fost declarația dlui Mihai Ghimpu, care este un pro-european convins și care spune: „Domnilor, de ce vreți să ne impuneți să votăm ceea ce nu vi se cuvine vouă ca partid care promovează anumite politici care sunt în disonanță totală cu integrarea europeană”?”

Europa Liberă: Deci, Ghimpu are pretenții la vatman?

Igor Boțan: „Da, el are această pretenție și spune: „Domnilor, dacă Curtea Constituțională a stabilit o dată că Republica Moldova își are fundamentul pe valori europene care nu pot fi substituite, atunci care este sensul să adunăm aceste sintagme în Constituție, știind că voi, oricum, cei care veniți cu această propunere nu le respectați”?”

Europa Liberă: Ghimpu este cunoscut pentru trocuri politice și de data asta era gata să ridice mâna, dacă democrații ar fi vrut să introducă limba română în Constituție, ar fi schimbat art. 13.”

Igor Boțan: „Dl Ghimpu are dreptatea lui. El spune: „Domnilor, dacă în cazul integrării europene Curtea Constituțională a stabilit că vectorul de integrare europeană este singurul posibil pentru Republica Moldova, dacă Curtea Constituțională a stabilit că limba oficială e limba română și, mai mult decât atât, cel mai important for științific – Academia de Științe – a stabilit că limba oficială din Republica Moldova este limba română și voi, adică democrații, vă opuneți să facem această schimbare în Constituție, care este una pur formală, deci dacă voi faceți acest lucru și aveți această atitudine duplicitară față de limba română, de ce trebuie să vă credem că sunteți sinceri în promovarea integrării europene”?”

Europa Liberă: Adică, Ghimpu le cere consecvență?

Igor Boțan: „Exact. Lipsă de duplicitate. Dacă avem, practic, aceeași abordare a Curții Constituțională față de integrarea europeană și față de limba română, e evident pentru dl Ghimpu că Partidul Democrat cumva vrea să fie purtătorul de flamură europeană într-un context politic absolut devastator pentru Republica Moldova, dacă ne referim la rezoluția Parlamentului European din vară și dacă ne referim la ultima rezoluție a Comitetului pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Atitudinea Uniunii Europene față de această guvernare de la Chișinău este una negativă...

Dl Ghimpu spune: „Domnilor, voi sfidați o stare de fapt. Atitudinea Uniunii Europene față de această guvernare de la Chișinău este una negativă, iar voi veniți cu amendamente în care spunem ce? Una fumăm și alta vorbim”. Din acest punct de vedere, sigur că și Partidul Liberal Democrat, și Partidul Liberal pot fi înțelese.”

Europa Liberă: Democrații au încercat un ușor „șantaj” la adresa adversarilor de pe dreapta, spunându-le: „Certificați prin vot vectorul european”. Ce dividende politice ar obține democrații ca partid parlamentar intrat în cursa electorală, dacă va reuși să introducă în Constituție acest deziderat?

Igor Boțan: „Toată lumea înțelege că la puterea mediatică pe care o are, Partidul Democrat va face cap de afiș această propunere cu care a venit Partidul Democrat și care li s-a impus partenerilor care ulterior vor fi, pur și simplu, dați la o parte.”

Europa Liberă: Dar cum rămâne cu „pro-Moldova”? Tocmai acum, când au zis că sunt „pro-Moldova” și contează pe parte din cioburile comuniștilor, socialiștilor, pro-moldoveniștii centriști și când acolo le spune „dar mergem cu hurta spre Europa”?

Igor Boțan: „Tocmai acest lucru, iarăși, l-a menționat dl Ghimpu, pentru că, imediat după la rezoluția Parlamentului European din iulie, vicepreședintele Partidului Democrat, dl Vladimir Cebotari, a spus că „pe noi nu ne deranjează hârtiuțele care vin din Europa”. Tocmai aceste hârtiuțe sunt exact ceea ce spuneați Dvs: certificatul că actuala guvernare nu este una pro-europeană. Dimpotrivă, sfidează normele europene. Și aici vin argumentele dlui Ghimpu, dlui Deliu. Deci, un lucru foarte bun și util care ar fi bine să fie în Constituție, să fie consfințit vectorul european ca vector de dezvoltare pentru Republica Moldova iată că se izbește de această duplicitate a Partidului Democrat, care, așa cum spuneam, cu excepția Partidului Popular European din Moldova, nu are parteneri și mai rău este că toți ceilalți potențiali parteneri nu au încredere în acest partid și chiar inițiativele bune, pozitive, care vin din partea Partidului Democrat sunt tratate cu atâta neîncredere de către eventuali parteneri.”

Europa Liberă: Adrian Candu a încercat totuși să impresioneze potențialii votanți cu baubau-ul socialist, spunând că situația ar putea fi mult mai urâtă, mult mai rea, sugerând că socialiștii, după o eventuală victorie în parlamentare, vor întoarce oiștea căruței îndărăt. Dar Dvs. spuneați în interviurile de la Europa Liberă că Dodon nu va putea face o manevră de 180 de grade?

Igor Boțan: „Dl Candu procedează ca un adevărat politician, recurge la tot felul de manevre politice. Toată lumea știe că există hotărârile Curții Constituționale referitoare la valorile pe care este așezată Republica Moldova. Dacă dl Dodon ar încerca ceea ce promisese cândva să facă, oricum se va izbi de...”

Europa Liberă: De exemplu, republică prezidențială.

Igor Boțan: „Oricum trebuie să organizeze un referendum pentru modificarea Constituției sau să aibă o majoritate constituțională în Parlament. Deci sunt lucruri foarte dificil de realizat.”

Europa Liberă: La fel cum Plahotniuc, dacă ar vrea să schimbe și el, de exemplu, să introducă monarhia sau să facă Unirea?

Igor Boțan: „Exact. Sau să mai introducă alegerea judecătorilor de către cetățeni. Sunt proceduri foarte complicate. Mai mult decât atât, toată lumea a înțeles și dl Dodon nu ascunde că a îmbrățișat vectorul euroasiatic din considerente electorale, dar în ultimii doi ani de zile dl Dodon și-a schimbat radical mesajul. El deja se adresează partenerilor din Uniunea Euroasiatică: „Veniți cu investiții în Republica Moldova, pentru că noi beneficiem de dublu regim liberalizat pentru comerț cu Uniunea Europeană și cu CSI”. Deci, dl Dodon deja consideră că este o valoare de neclintit acest Acord de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Am menționat că în luna iunie dl Dodon s-a adresat către un for internațional în care a menționat că Domnia sa lucrează la un plan de modernizare a Republicii Moldova, astfel încât atunci când se va pune problema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Republica Moldova să fie pregătită pentru acest lucru. Deci sunt mesaje care arată că dl Dodon încearcă să fie flexibil atunci când vine vorba despre procesele...”

Europa Liberă: Dar poate chiar își schimbă convingerile? Poate devine un euro-socialist?

Igor Boțan: „El și le-a schimbat nu o dată.

Toată lumea a înțeles și dl Dodon nu ascunde că a îmbrățișat vectorul euroasiatic din considerente electorale...

Și asta e marea problemă, că uneori se comportă ca o giruetă politică care arată dincotro bat vânturile și influențele.”

Europa Liberă: Politica este arta posibilului.

Igor Boțan: „Da. Și nimeni nu a făcut presiuni asupra dlui Dodon și asupra dnei Greceanîi în 2009, atunci când dna Greceanîi după alegeri a fost numită prim-ministru, să elaboreze acel program de guvernare în care se spunea negru pe alb că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este ireversibil și toate eforturile guvernării trebuie îndreptate în acea direcție.”

Europa Liberă: Plahotniuc va găsi până la urmă voturi pentru această modificare a Constituției?

Igor Boțan: „Eu cred că dl Plahotniuc poate găsi aceste voturi, dar cred că asta nu va da bine pentru partenerii noștri de dezvoltare și în special pentru cei din Uniunea Europeană, pentru că cei din Uniunea Europeană spun lucruri foarte clare: există un Acord de Asociere care este obligatoriu, de agenda de asociere care evidențiază prioritățile depinde și suportul pe care Republica Moldova îl primește din partea acestei Uniuni.”

Europa Liberă: Plahotniuc a demonstrat de câteva ori că nu se lasă impresionat de nemulțumirile europenilor.

Igor Boțan: „Și atunci tocmai are reversul medaliei că nici aici, în Republica Moldova, cei care sunt pro-europeni convinși și ar vrea ca Republica Moldova să aibă această clauză privind integrarea europeană în Constituție nu vor să voteze tocmai pentru că inițiativa vine din partea dlui Plahotniuc.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG