Linkuri accesibilitate

Puterea de la București începe să copieze sistemele lui Erdogan (Adevărul)


Ziare de la București.
Ziare de la București.

Revista presei românești

Într-o analiză publicată integral pe site-ul Jurnalistii.ro, Sebastian Rusu citează surse potrivit cărora Vladimir Plahotniuc l-ar fi blocat pe Andrei Năstase „cu ajutorul justiţiei pentru că exista riscul ca Andrei Năstase, câștigătorul scrutinului de primar la Chișinăului, să coalizeze forţele pro-europene până la campania electorală din toamnă alături de Maia Sandu, din fotoliul de edil al capitalei moldave”.

Analistul înclină să crediteze informația, spunând că „orice rău ar putea să fie spre binele forţelor pro-europene şi unioniste”. După anularea scrutinului de către instanță, „au încă un prilej de a negocia direct o coaliţie solidă împotriva binomului PDM-PSRM şi de a forţa justiţia moldavă să facă un pas înapoi în faţa ordinelor lui Plahotniuc”. Se pare de asemenea că Plahotniuc nu se teme de proteste şi de posibile acţiuni de nesupunere civică ale cetăţenilor. „Are controlul forţelor de ordine, al SIS şi nu va permite un scenariu de genul celui din aprilie 2009, când a fost debarcat regimul Voronin, prin forţa străzii”.

Andrei Năstase a dat un interviu pentru Hotnews, consemnat de Cristian Pohrib, în care spune că s-a așteptat la tot felul de manevre ale lui Plahotnicuc în cazul în care ar fi câștigat alegerile, pentru că avea de gând să dezvăluie „scheme de corupție, de hoție, de folosire ilegală a banului public, a patrimoniului municipal”. Năstase reamintește că observatorii independenți motivul invocat de instanță - și anume că acest candidat ar fi încălcat legea electorală chemând oamenii la urne să îl voteze – nu l-au confirmat deloc: a fost vorba de o chemare la vot pur și simplu, spun ei.

În „Adevărul” (secțiunea bloguri), Ștefan Vlaston compară ce s-a petrecut miercuri seară în București la manifestația spontană de protest un semn că puterea de la București începe să copieze sistemele lui Regep Erdogan: „autorităţile au trecut la represalii violente împotriva manifestanţilor”. „Era pregătită o intervenţie în forţă a dispozitivelor de jandarmi şi trupe speciale, împotriva unor manifestanţi paşnici şi civilizaţi. Au fost ridicate, duse la secţie şi amendate cu sume importante circa 20 de persoane, printre care ziaristul german Paul Arne Wagner. Întâmplător sau nu, este ziaristul care a realizat un reportaj în Teleorman, extrem de critic la adresa lui Dragnea. (...) Actuala putere a ajuns la concluzia că trebuie să reprime în forţă aceste manifestaţii paşnice. Greşeşte enorm. Este foarte greu de păstrat controlul în timpul unor astfel de represiuni în forţă. Nu se ştie niciodată dacă vreun provocator, sau mai mulţi, nu atacă violent forţele de ordine, acestea reacţionează şi ele cu toată logistica de care dispun şi de aici până la lupte de stradă nu mai este decât un pas. Ce se va întâmpla cu actuala guvernare, ce reacţie va avea populaţia, dacă astfel de ciocniri se sfârşesc cu morţi şi răniţi? Îi invit pe reprezentanţii actualei puteri să răspundă la această întrebare.”

XS
SM
MD
LG