Linkuri accesibilitate

Puterea dreptului la vot


Mobilizarea excepțională a cetățenilor care și-au exercitat dreptul la vot în scrutinul prezidențial, taxând mesajul discriminatoriu și incitant la ură, a dovedit a câta oară că uzitarea drepturilor poate schimba, la propriu, multe lucruri în societate.

Prin dreptul la vot, cetățenii își pot exercita un alt drept mai larg - cel de a participa la treburile publice și luarea decizilor. Alegând un președinte, deputați în parlament sau un primar în localitate, cetățenii trebie să știe că au dreptul să le monitorizeze activitatea, și să-i taxeze atunci când nu-și îndeplinesc promisiunile sau calcă strâmb.

Am discutat cu președinta Centrului pentru Analiză și Prevenirea Corupției, Galina Bostan despre ce presupune dreptul de participare la luarea deciziilor:

„Prin intermediul acestui drept cetățeanul poate influența deciziile luate de autorități, le poate îmbunătăți într-o mare măsură, poate schimba natura juridică a anumitor instituții, anumitor mecanisme. Participarea e foarte importantă a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor. În același timp acest proces de luare a deciziilor constituie și un test pentru autorități. Este mariajul necesar dintre autoritățile publice și cetățean în beneficiul ambelor părți”.

Dreptul de a participa la luarea decizilor presupune implicarea cetățenilor în monitorizarea a tot ce ține de gestionarea banilor publici, participarea la ședințele consiliilor locale, monitorizarea achizițiilor publice, solicitarea informației de interes public și obținerea documentelor emise de autorități sau sesizarea anumitor nereguli și încălcări ale drepturilor.

Un alt drept important, pe lângă monitorizarea activității administraţiei locale şi centrale, pe care îl poate revendica cetățeanul este dreptul de a fi consultat atunci când sunt luate decizii de interes public, mai spune Galina Bostan:

Orice canal de comunicarea prin care se face auzită vocea cetățenului este binevenit...

„Autoritățile în general au obligația să facă publice toate deciziile importante, să plaseze pe site-uri informația privitor la activități, documente, iar cetățeanul poate să analizeze ceea ce își propun să facă autoritățile, se poate implca prin consultarea proiectelor de legi, a strategiilor, le poate îmbunătăți cu propuneri. Cetățenii pot analiza ceea ce își propun să facă autoritățile în zilele de primire, fie prin intermediul reacțiilor, inclusiv și prin rețelele de socializarea. Orice canal de comunicarea prin care se face auzită vocea cetățenului este binevenit pentru participarea la luarea deciziilor”.

Prin semnarea, în 2014, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova s-a angajat să îmbunătățească gradul de transparență în luarea deciziilor, precum și în ce privește informarea, consultarea şi participarea cetățenilor la luarea deciziilor. Aceasta trebuie să garanteze că dreptul cetățeanului de a participa la luarea deciziilor trebuie luat în considerare încă din primele etape ale procesului decizional.

Președintele Asociației Promo-lex, Ion Manole, susține că cetățeanul nu trebuie să mulțumeasă cu participarea la vot. El trebuie să știe că are obligația să-și cunoască drepturile și să le utilizeze la îmbunătățirea politicilor publice, bunăoară, sau la combaterea corupției:

„Drepturile omului presupun relația dintre individ și stat și din experiența noastră știm că de foarte multe ori cetățenii RM nu cunosc acest lucru. În acest sens, pentru resprectarea acestor aspecte este importantă prezența și funcționalitatea elementelor statului de drept – instituții libere, legislație și proceduri adaptate, mecanisme și instrumente clare, separarea reală a puterilor în stat.

Pentru o democrație cu elemente funcționale ale statului de drept, indivizii trebuie să aibă acces la instrumente eficiente de apărare...

Toate acestea, sunt de fapt obligațiile statului, iar cetățenii sunt cei care trebuie să stea cu ochii pe ceea ce fac autoritățile și să pună presiune pentru corectarea lucrurilor, când acestea merg prost. Pentru o democrație cu elemente funcționale ale statului de drept, indivizii trebuie să aibă acces la instrumente eficiente de apărare. Aceste instrumente, însă, trebuie să fie adaptate permanent în baza cazurilor, situațiilor sau fenomenelor constatate în instanțele de judecată sau în rapoartele organizațiilor specializate”.

Procesul de participare a cetăţenilor la luarea deciziilor în Republica Moldova, după părerea mai multor experţi, a înregistrat evoluții pozitive în ultimii ani și rezultatele alegerilor prezidențiale din acest an sunt o dovadă că situația se schimbă, dar încă nu există precedente de sancţionare a adminitraţiilor care fac legea după bunul lor plac, fără să ţină cont de părerea cetăţeanului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG