Linkuri accesibilitate

Putin și Lukașenka nu au fost invitați la funeraliile Reginei Elisabeta


Repetiții pentru ceremonia de miercuri, 14 martie, când sicriul Reginei Elisabeta va fi transportat de la Palatul Buckingham la Westmisnter Hall, Londra, noaptea de 12 spre 13 septembrie 2022.

La funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii vor asista aproximativ 500 de demnitari din întreaga lume, dar nu au fost trimise invitaţii liderilor Rusiei, Belarusului sau Myanmarului, în timp ce Iranul va fi reprezentat doar la nivel de ambasador, au anunțat surse de la Palatul Whitehall, citate de agenția DPA.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului declara încă de săptămâna trecută că președintele Putin „nu are în program” o eventuală participare la funeraliile de la Londra, programate pentru luni, 19 septembrie.

Printre cei invitați se numără însă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care însă nu este așteptat să-și onoreze invitația în persoană. Pe de altă parte, Zelenski a fost deja la reședința ambasadorului Marii Britanii la Kiev pentru a semna în cartea de condoleanţe pentru Regină.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenki semnează în cartea de condoleațe, la reședința ambasadorului Marii Britanii, Kiev, Ucraina, 12 septembrie 2022.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenki semnează în cartea de condoleațe, la reședința ambasadorului Marii Britanii, Kiev, Ucraina, 12 septembrie 2022.

Majoritatea liderilor mondiali invitați și-au confirmat deja prezența, inclusiv președintele american Joe Biden, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Canadei, Justin Trudeau și premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern.

Li se vor alătura la funeraliile de stat membri ai familiilor regale din toată lumea, dar și o serie de oameni de stat controversați, inclusiv președintele Braziliei Jair Bolsonaro, și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG