Linkuri accesibilitate

Putin a abrogat decretul privind cursul de politică externă al Rusiei, care viza și R. Moldova


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a anulat un decret de-al său de acum 10 ani cu privire la cursul de politică externă al Federației Ruse pentru „a apăra interesele Rusiei, în condițiile schimbărilor semnificative în relațiile internaționale”. Documentul conținea și prevederi legate de R. Moldova.

Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012. Într-o notă informativă, instituția anunță că va analiza „cu atenție” conținutul noii concepții când va fi făcută publică, reiterând că R. Moldova vrea o reglementare pașnică a conflictului transnistrean .

„Vom continua să cerem retragerea fortelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, se mai arată în nota ministerului de Externe.

Decretul care a fost semnat de Putin în 2012 stipula care sunt relațiile și politicile Kremlinului în raport cu Uniunea Europeană, SUA, țări din Africa, Belarus, cu regiunile separatiste ale Georgiei etc.

Documentul conținea și poziția Rusiei cu privire la reglementarea conflictului transnistrean din R. Moldova. Odată cu întreg decretul, Putin a anulat și prevederea care stipula că Rusia „va continua să se implice activ în căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al R. Moldova, cu stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.

Presa de la Moscova apropiată puterii notează că noul concept al politicii externe al Federației Ruse va fi publicat în curând.

Zilele trecute, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat relațiile moldo-ruse drept „foarte tensionate”. El a recomandat autorităților moldovenești „să fie prudente” în aprecieri cu privire la reglementarea transnistreană și la forțele rusești staționate în stânga Nistrului, după ce noul premier de la Chișinău, Dorin Recean, a vorbit despre necesitatea demilitarizării Transnistriei și retragerii trupelor rusești din regiune.

De asemenea, Kremlinul a negat existența unui plan rusesc de răsturnare a puterii în R. Moldova, așa cum au anunțat președinta Maia Sandu și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Anterior, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a amenințat că „R. Moldova ar putea deveni următoarea Ucraină”.

Războiul pornit de Rusia în Ucraina a afectat procesul de negocieri în formatul „5+2” al conflictului transnistrean, formatul fiind unul inactiv, pentru că partea rusă și ucraineană, care au statut de mediatori ai conflictului, nu mai participă la discuții.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG