Linkuri accesibilitate

Putin a promulgat amendamentele care sporesc restricțiile contra „propagandei” LGBT în Rusia


O participantă la demonstrația LGBT St Petersburg Pride VIII, St Petersburg, cu polițiști în fundal, St. Petersburg, 12 august 2017. REUTERS/Anton Vaganov
O participantă la demonstrația LGBT St Petersburg Pride VIII, St Petersburg, cu polițiști în fundal, St. Petersburg, 12 august 2017. REUTERS/Anton Vaganov

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni 5 decembrie mai multe amendamente la o lege anti-LGBT ce extind semnificativ restricțiile contra activităților care promovează drepturile comunității LGBT din Rusia, relatează agenția Associated Press.

Legea inițială, adoptată în 2013, interzicea ceea ce autoritățile de la Moscova considerau că ar fi răspândirea „propagandei pentru relațiile sexuale ne-tradiționale” în rândul minorilor.

Amendamentele promulgate luni de Putin extind interdicția și pentru persoanele adulte, și interzice toate reclamele, publicațiile media și online, cărțile, filmele și producțiile de teatru considerate că ar conține o asemenea „propagandă”.

Amendamentele impun de asemenea mărirea amenzilor: persoanele individuale pot fi amendate cu până la 400.000 de ruble (6.300 de dolari) pentru „propagandă LGBT” și cu până la 200.000 de ruble (3.185 de dolari) pentru „demonstrații LGBT și răspândirea de informații care încurajează schimbarea sexului în rândul adolescenților”, relatează CNN

Aceste amenzi se pot ridica până la 5 milioane de ruble (80.000 de dolari) și până la 4 milioane de ruble (64.000 de dolari) pentru instituții.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, continuă CNN, a decis în 2017 că legea rusească din 2013 e discriminatorie, promovează homofobia și violează Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Curtea a găsit că legea „nu servește niciunui interes public legitim”, și a respins sugestiile că dezbaterea publică a chestiunilor LGBT ar putea să-i influențeze pe copii să devină homosexuali, sau că ar putea fi o amenințare la adresa moralității publice.

Homosexualitatea a fost decriminalizată în Rusia în 1993, dar homofobia și discriminarea sunt încă răspândite în această țară, care ocupă locul 46 din 49 în indexul pentru incluziunea LGBTQ+ realizat de ILGA-Europe, o organizație care militează pentru respectarea minorităților sexuale.

Dar lărgirea legii contra „propagandei LGBT” este doar ultima dintr-o serie de măsuri luate de regimul Putin în lunile din urmă pentru a zdrobi ultimele rămășițe ale opoziției, valorilor liberale și libertății de expresie din Rusia, mai spune CNN.

Săptămâna trecută a intrat în vigoare o versiune extinsă a legii „agenților străini”. În timp ce varianta originală le cerea organizațiilor angajate în activitatea politică și primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini” și respecte o serie de reguli și restricții draconice, noua lege extinde aceste obligații la oricine a „primit sprijin și/sau este sub influență străină”.

La câteva zile după lansarea invaziei în Ucraina, guvernul rus a adoptat o lege care criminalizează răspândirea a ceea ce a numit „informații în mod deliberat false” despre forțele armate ruse, sau nu respectă denumirea oficială a războiului declanșat de Putin în Ucraina: „operațiune militară specială”.

Pedeapsa maximă pentru încălcarea acestei legi este de 15 ani de închisoare.

XS
SM
MD
LG