Linkuri accesibilitate

Putin a semnat decretul privind plata în ruble a livrărilor de gaze


Premierul bulgar Boiko Borisov, președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan (de la stânga la dreapta), la ceremonia de inaugurare a noului gazoduct „TurkStream”, 8 ianuarie 2020, la Istanbul
Premierul bulgar Boiko Borisov, președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan (de la stânga la dreapta), la ceremonia de inaugurare a noului gazoduct „TurkStream”, 8 ianuarie 2020, la Istanbul

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care obligă așa-numitele „țări neprietenoase” să plătească în ruble pentru gazul rusesc, de la 1 aprilie, în caz contrar contractele putînd fi întrerupte. Totuși, potrivit documentului, plățile vor continua să fie efectuate în dolari și euro.

Decretul introduce o nouă schemă de plată. Importatorii occidentali vor trebui să deschidă două conturi speciale la Gazprombank, care nu este afectată de sancțiuni, un cont în moneda în care efectuează deja plățile, iar celălalt în ruble rusești. Apoi, banca se va ocupa de vânzarea valutei la Bursa de Valori din Moscova și va credita contul în ruble al cumpărătorilor străini la aceeași Gazprombank, după care va transfera aceste sume pe contul în ruble al companiei Gazprom.

Decretul spune că dacă plata în cadrul contractelor existente întârzie, este incompletă, se face într-o monedă străină sau prin intermediul unei alte bănci, atunci livrările de gaze naturale vor fi oprite.

Noua schemă ar permite autorităților ruse să declare că plățile sunt efectuate în ruble, iar cumpărătorii să plătească la fel ca înainte.

Anterior, țările UE au declarat că nu vor plăti în ruble pentru gaz, așa cum Moscova ceruse inițial, dar Kremlinul amenințase că nu va accepta ceea ce a numit plăți în monede compromise.

Printre așa-numitelor „țări neprietenoase” ale Rusiei se află Statele Unite ale Americii, Canada, toate statele Uniunii Europene, Ucraina, Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan.

Miercuri, 30 martie, guvernul de la Berlin a spus că Germania va continua să plătească pentru livrările de gaze rusești în euro sau dolari, așa cum este stipulat în contracte. Problema a fost discutată într-o convorbire telefonică între cancelarul german Olaf Scholz și președintele rus Vladimir Putin. Potrivit guvernului german, Putin l-a informat pe Scholz că, de la 1 aprilie, livrările de gaz trebuie plătite în ruble, dar că „nu se va schimba nimic pentru partenerii contractuali europeni”.

Premierul Italiei, Mario Draghi, a declarat joi, 31 martie, într-o conferință de presă, că nu se așteaptă ca livrările de gaze din Rusia să fie întrerupte. Draghi, care a vorbit în ajun la telefon cu Putin, a spus că președintele rus i-ar fi dat asigurări că actualele contracte de gaze au rămas în vigoare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG