Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: Rusia „garantează” exportul cerealelor ucrainene


Președintele rus Vladimir Putin a negat acuzațiile potrivit cărora forțele sale armate ar bloca exporturile de cereale ucrainene din Marea Neagră și a declarat că guvernul său va „garanta” tranzitul fără probleme a navelor care părăsesc porturile.

Într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat pe 3 iunie, Putin a încercat să culpabilizeze Ucraina pentru blocarea transporturilor de cereale, spunând că Kievul a minat Marea Neagră și a scufundat vase, împiedicând navele cu cereale să plece. Însă Ucraina a făcut toate acestea după ce Rusia a lansat o invazie masivă și neprovocată pe uscat și pe calea aerului la 24 februarie, provocând temeri că ar putea încerca să își folosească navele din Marea Neagră pentru a cuceri portul-cheie Odesa.

„Le-am spus deja de multe ori tuturor colegilor noștri: lăsați-i să curețe minele și lăsați navele încărcate cu cereale să părăsească porturile. Garantăm trecerea lor pașnică în apele internaționale fără probleme”, a declarat Putin. Președintele rus a precizat că forțele sale armate nu vor folosi înlăturarea minelor „pentru a lansa vreun atac [asupra Ucrainei] de pe mare”.

Glen Howard, analist militar și președinte al Fundației Jamestown, cu sediul la Washington, a declarat că istoria arată că nu se poate avea încredere în declarațiile și promisiunile lui Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG