Linkuri accesibilitate

Putin cere Occidentului să ofere Rusiei garanții de securitate „imediat”


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca Occidentul să ofere Rusiei garanții de securitate „imediat”, pe fondul tensiunilor în creștere legate de desfășurarea masivă de trupe rusești în apropiere de Ucraina.

Vorbind la conferința sa anuală de presă din 23 decembrie, Putin a răspuns în mod vădit iritat la întrebarea unui reporter cu privire la intențiile Rusiei, enumerând un șir întreg de nemulțumiri față de Ucraina și NATO. El s-a referit, de asemenea, la lista de propuneri pe care Moscova a făcut-o publică săptămâna trecută și care se rezuma la o restructurare majoră a securității europene, împiedicând NATO să se extindă mai mult spre Est.

„Cereți de la mine garanții? Ar trebui voi să ne dați garanții, imediat, acum, și să nu ne plimbați cu vorba timp de decenii”, a spus președintele Vladimir Putin, răspunzând la o întrebare a reporterilor postului britanic Sky News despre intențiile Rusiei.

Rusia a concentrat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina și a cerut Statelor Unite și NATO o serie de garanții de securitate, care ar modifica drastic ordinea de după Războiul Rece în Europa. Rusia cere între altele Occidentului să promită că nu va amplasa arme în apropierea teritoriului rus, iar Ucraina nu va fi admisă în NATO.

La conferința de presă anuală, Putin a spus că Moscova a remarcat o reacție „pozitivă” a Statelor Unite la cererile sale. Diplomați americani și ruși s-au înțeles provizoriu să se întâlnească pentru noi discuții, probabil la Geneva, după Anul Nou.

„Partenerii noștri din Statele Unite ne-au spus că sunt gata să înceapă această discuție, aceste convorbiri, chiar la începutul anului viitor (...) Sper că așa vor decurge lucrurile”, a mai spus Putin.

Statele Unite, NATO și Kievul cred că masarea de trupe ruse la granița ucraineană și în peninsula Crimeea ocupată de Rusia în 2014 poate semnala pregătiri ofensive.

XS
SM
MD
LG