Linkuri accesibilitate

Putin, gata să prezinte hărți din arhiva URSS pentru soluționarea disputelor Kârgâzstan-Tadjikistan


URSS map

Președintele rus Vladimir Putin a fost de acord să prezinte la Bișkek hărți de arhivă din epoca sovietică pentru a ajuta la rezolvarea unei dispute între Kârgâzstan și Tadjikistan cu privire la anumite zone din frontiera lor.

Secretarul Consiliului de Securitate al Kârgâzstanului, Marat Imankulov, a declarat la 17 octombrie că președintele țării, Sadyr Japarov, i-a cerut lui Putin să ajute la demarcarea și delimitarea frontierei dintre Kârgâzstan și Tadjikistan atunci când s-au întâlnit săptămâna trecută împreună cu președintele tadjik Emomali Rahmon, în marja summitului liderilor Comunității Statelor Independente din Kazahstan.

„Cred că problema va fi rezolvată, deoarece documentele de arhivă și hărțile pot fi recuperate la Moscova”, a declarat Imankulov. Putin a declarat anterior că există mai multe informații „adevărate” despre frontierele dintre fostele republici sovietice disponibile în arhive decât în republicile respective.

Japarov, Putin și Rahmon au purtat discuții pe 13 octombrie în capitala Kazahstanului, Astana. Erbol Sultanbaev, purtătorul de cuvânt al președintelui kârgâz, a declarat la acea vreme că discuțiile au fost inițiate de Putin, care a declarat că „este gata să ajute la rezolvarea disputelor de frontieră dintre Kârgâzstan și Tadjikistan”.

Luna trecută, autoritățile din Kârgâzstan și Tadjikistan s-au acuzat reciproc de agresiune după ce ambele părți au folosit artilerie grea și mortiere în ultimele confruntări din apropierea unei părți disputate a frontierei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG