Linkuri accesibilitate

Putin interzice exporturile de petrol rusesc către țările care impun un plafon de preț


Președintele rus Vladimir Putin în timpul unei conferințe de presă după o reuniune a Consiliului de Stat privind politica de tineret, la Moscova, 22 decembrie 2022
Președintele rus Vladimir Putin în timpul unei conferințe de presă după o reuniune a Consiliului de Stat privind politica de tineret, la Moscova, 22 decembrie 2022

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care interzice furnizarea de țiței rusesc către companiile și cetățenii străini care mențin prețul plafonat de 60 de dolari pe baril stabilit de aliații occidentali ca mijloc de a restrânge banii Rusiei pentru finanțarea războiului din Ucraina.

Restricțiile vor fi aplicate de la 1 februarie și vor rămâne în vigoare până la 1 iulie, potrivit decretului semnat de Putin la 27 decembrie.

Decretul se aplică nu doar petrolului, ci și produselor petroliere, însă guvernul va stabili separat data de la care va fi interzisă vânzarea acestor produse la plafonul de preț stabilit.

Decretul, publicat pe un portal guvernamental și pe site-ul Kremlinului, a fost prezentat ca un răspuns direct la „acțiunile neprietenoase și în contradicție cu dreptul internațional ale Statelor Unite, statelor străine și organizațiilor internaționale care li se alătură”.

În document se spune că livrările de petrol și produse petroliere rusești către entități și persoane fizice străine „sunt interzise, cu condiția ca în contractele pentru aceste livrări să fie prevăzută, direct sau indirect, utilizarea unui mecanism de fixare a prețului maxim”.

G7, Uniunea Europeană și Australia au convenit, la începutul acestei luni, asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare începând cu 5 decembrie. Plafonarea prețului, menită să reducă suma de bani pe care Rusia o are la dispoziție pentru a-și finanța războiul din Ucraina, a fost convenită pentru a susține embargoul UE asupra petrolului rusesc transportat pe mare, care a intrat în vigoare în aceeași zi.

După ce a fost anunțată plafonarea prețurilor, vicepremierul rus Aleksandr Novak a declarat că autoritățile ruse vor elabora măsuri pentru a refuza livrările de petrol către țările care aplică plafonarea prețurilor.

Țările UE au negociat luni de zile plafonarea prețurilor înainte de a ajunge la un acord chiar înainte de intrarea în vigoare a embargoului. Se pare că Polonia ar fi insistat pentru un plafon mai mic de 60 de dolari. Ucraina, la rândul ei, a cerut un plafon de preț mult mai mic, de 30 de dolari pe baril, pentru a lovi mai puternic economia Rusiei.

XS
SM
MD
LG