Putin se pregătește de vizita omologului său chinez în aceste zile, pe fondul unei izolări internaționale tot mai accentuate din cauza invaziei sale în Ucraina.
Într-un articol din 19 martie pentru Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, Putin a încercat să prezinte Rusia și China ca fiind aliați apropiați, uniți împotriva hegemoniei SUA și a expansiunii NATO, inclusiv în regiunea Asia-Pacific.
În lungul articol de 1100 de cuvinte, Putin a minimalizat invadarea neprovocată a Ucrainei, care a dus la moartea a zeci de mii de oameni, folosind propaganda oficială a Kremlinului care vorbește despre acest sângeros război ca despre o „criză” internă provocată și alimentată de NATO.
Cu toate acestea, războiul purtat de Rusia în Ucraina va fi un subiect important de discuție pe agenda celor doi lideri în timpul întâlnirii lor de la Moscova din 20-22 martie. În articolul său, Putin îi mulțumește lui Xi pentru poziția sa „echilibrată” privind războiul și a declarat că este deschis ca China să joace un rol în încheierea acestuia.
O vizită oportună
Vizita lui Xi vine într-un moment crucial pentru Putin, dat fiind că liderul rus este tot mai izolat pe plan internațional. Curtea Penală Internațională (CPI) a emis pe 17 martie un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l pe președintele rus că este responsabil de deportarea ilegală a copiilor din Ucraina, ceea ce constituie o crimă de război.
„Relațiile ruso-chineze au ajuns la cel mai înalt nivel din întreaga lor istorie și continuă să se consolideze”, se mai spune în articolul semnat de Putin. „Avem așteptări mari pentru viitoarele negocieri. Nu avem nicio îndoială că acestea vor da un nou impuls puternic întregului complex de cooperare bilaterală”.
Putin a încercat să justifice războiul declanșat împotriva Ucrainei invocând diferite motive, inclusiv că extinderea NATO este o amenințare. Într-o încercare de a conecta preocupările lor respective în materie de securitate, Putin a avertizat că NATO reprezintă o amenințare și pentru China.
„Este imposibil să nu înțelegem că NATO încearcă să dea activităților sale o amploare globală, vizând pătrunderea în regiunea Asia-Pacific”, se arată în articolul lui Putin.
Putin și Xi s-au întâlnit de aproximativ 40 de ori în ultimii 13 ani. Putin spune că parteneriatul dintre Rusia și China este unul de la egal la egal și că nu există un „lider și un aghiotant”. Cu toate acestea, mulți experți spun că China, a doua cea mai mare economie a lumii și o putere militară în creștere rapidă, este în mod clar partenerul senior în această relație.
Statutul de senior al Chinei în cadrul relației nu face decât să crească pe măsură ce economia Rusiei suferă sub povara sancțiunilor occidentale, adâncind dependența comercială a Kremlinului față de Beijing, spun experții. China a devenit o rută de tranzit crucială pe care Rusia o poate folosi pentru a importa bunuri interzise de Occident. Legăturile economice, inclusiv exporturile rusești de energie către China, vor fi un alt subiect-cheie al discuțiilor.