Linkuri accesibilitate

Putin: marina rusă va fi dotată cu rachete de croazieră hipersonice Zircon


Președintele rus la o ceremonie prilejuită de Ziua Marinei Ruse, Sankt Petersburg, 31 iulie 2022.
Președintele rus la o ceremonie prilejuită de Ziua Marinei Ruse, Sankt Petersburg, 31 iulie 2022.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că marina rusă va fi dotată curând cu rachete de croazieră hipersonice Zircon, și că zonele unde vor fi desfășurate vor fi în funcție de interesele ruse.

Vorbind la Sankt Petersburg, în cadrul unei ceremonii prilejuite de Ziua MArinei Ruse, Putin l-a omagiat pe Țarul Petru cel Mare pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă. El nu s-a referit direct la Ucraina.

Liderul de la Kremlin a anunțat de asemenea că a semnat o nouă doctrină navală în care se spune că Statele Unite sunt cel mai mare rival al Rusiei, și în care se schițează ambițiile de mare putere maritimă ale Rusiei în întreaga lume.

Cea mai mare amenințare la adresa Rusiei, spune doctrina, „este politica strategică a Statelor Unite de a domina oceanele lumii” și apropierea Alianței Nord-Atlantice de granițele Rusiei, relatează agenția Reuters, adăugând că potrivit acestei doctrine, Rusia și-ar putea folosi forța militară în funcție de situația din oceanele lumii, în caz că alte elemente ale așa-numitei puteri soft, cum ar fi diplomația sau instrumentele economice, vor fi epuizate.

În discursul său de Ziua Marinei Ruse, Vladimir Putin a lăudat rachetele hipersonice de croazieră Zircon, spunând despre ele că sunt unice în lume.

„Livrarea acestor [rachete] forțelor armate ruse va ăncepe curând. Fregata Amiral Gorșkov va fi prima care va avea misiuni de luptă cu aceste arme formidabile la bord”. „Principalul lucru aici este capacitatea marine ruse… E capabilă să riposteze cu viteza luminii împotriva tutuor celor care decid să atenteze la suveranitatea și libertatea noastră”, a mai spus Putin.

Armele hipersonice se deplasează cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, iar în anul din urmă Rusia făcut mai multe teste cu rachete Zircon, lansate de pe vase de război și de pe submarine.

Putin a mai făcut acest anunț la o ceremonia similară tot la Sankt Petersbug în 2020

XS
SM
MD
LG