Linkuri accesibilitate

Putin oferă concesii în reforma pensiilor


Vladimir Putin vorbind la televiziune despre reforma pensiilor, 29 august 2018
Vladimir Putin vorbind la televiziune despre reforma pensiilor, 29 august 2018

Într-o rară cuvântare televizată, Vladimir Putin a sugerat ca vârsta de pensionare pentru femei să fie 60 de ani, în loc de 63, cum se prevede în noua lege.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus modificări la un proiect de reformă a pensiilor care a stârnit proteste vehemente în întreagă țară. Un rezumat al alocuțiunii lui Putin și a prevederile proiectului.

Într-o rară cuvântare televizată, Vladimir Putin a sugerat ca vârsta de pensionare pentru femei să fie 60 de ani, în loc de 63, cum se prevede în noua lege.

„În țara noastră, femeile sunt tratate în mod deosebit, cu blândețe”, a explicat Putin în discursul lui de jumătate de oră. Pe de altă parte, el a menținut datele principale ale planului – anunțând, de exemplu, că vârsta de pensionare la bărbați va fi într-adevăr de 65 de ani, cum prevede noua lege.

Putin a propus de asemenea posibilitatea ieșirii la pensie înainte de vreme pentru femeile cu mulți copii. El a mai spus că firmele care concediază sau refuză să angajeze oameni pentru că sunt aproape de vârsta pensionării ar trebui pedepsite administrativ sau penal. Altă modificare față de proiectul original ar fi reducerea cu trei ani a numărului de ani munciți care dau dreptul la pensie – până la la 37 de ani pentru femei și 42 la bărbați.

Reforma propusă de guvern, deja aprobată de Dumă în prima lectură luna trecută, a provocat un neobișnuit val de proteste, cu demonstrații la care au participat în ultimele săptămâni zeci de mii de persoane.

Potrivit AFP, Putin a încercat în ultima vreme să se distanțeze de măsurile nepopulare, așa că multă lume a anticipat corect că la un moment-dat va anunța o „îmblânzire” a lor, în rolul „țarului cel bun”.

În prezent în Rusia femeile ies la pensie la 55 de ani, iar bărbații la 60. Speranța de viață este de 78 de ani pentru femei și numai 67 pentru bărbați.

Dacă măsurile sunt aprobate de legislativ, va fi prima dată în ultimii 80 de ani când vârsta pensionării se majorează în Rusia. Reuters scrie că Putin însuși a promis odată că nu va accepta niciodată o asemenea mărire.

Potrivit sondajelor, 90% dintre ruși sunt împotriva măsurii, despre care unii experți spun că îi va lipsi pe oamenii de rând de o sursă de venit. În Rusia pensiile de stat sunt în general mici, așa că mulți pensionari sunt siliți să muncească pentru a supraviețui, sau să apeleze la ajutor din partea urmașilor.

În alocuțiunea lui de miercuri, Putin a insistat că majorarea este necesară, „fără alternativă”, invocând „mari probleme demografice” provocate, după spusele lui, de marile sacrificii ale națiunii în al doilea război mondial și de urmările dezmembrării Uniunii Sovietice în 1991.

Putin a explicat că în anii 1990 Rusia s-a confruntat cu o criză economică severă, care s-a reflectat și în demografie, într-un declin comparabil cu cel cauzat de al doilea război mondial. Potrivit lui Putin, sistemul de pensii se bazează acum mai ales pe o generație de salariați prea puțin numeroasă, născută în anii 1990 - iar asta mărește „povara” asupra sistemului.

Propunerea lui Putin de „îndulcire” a reformei pensiilor a fost salutată de îndată de politicienii ruși. Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a spus că „amendamentele propuse de președinte... vor face reforma cum nu se poate mai justificată”.

Partidul Comuniștilor din Rusia și-a reafirmat însă poziția critică față de reformă și cererea de a fi supusă unui referendum.

Associated Press a scris că reforma pensiilor a dus la scăderea popularității lui Putin la mai puțin de 70%, cel mai scăzut nivel de la anexarea Crimeii în 2014. Pensionarii ruși, notează AP, care și-au văzut pensiile mărite mereu în ultimii ani, au fost printre suporterii cei mai înflăcărați ai președintelui.

În prezent, pensia medie în Rusia este de ceva mai mult de 14.000 de ruble, iar guvernul promite o mărire de 7% la anul și un nivel de 20.000 de ruble în 2024.

Unul din cei mai cunoscuți lideri din opoziția rusă, Alexei Navalnîi, a anunțat că la 9 septembrie se vor ține noi proteste împotriva majorării sistemului de pensii – dar el însuși nu va putea participa, fiind condamnat săptămâna aceasta la o lună de închisoare pentru un protest neautorizat din ianuarie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG